Chirurg absolvent de Medicină la Timișoara și emigrat în Franța, printre puținii doctori care operează asistați de roboți

Chirurg absolvent de Medicină la Timișoara și emigrat în Franța, printre puținii doctori care operează asistați de roboți

Un chirurg român, absolvent al UMF Timișoara, care operează într-un spital din Colmar e unul dintre puţinii medici din Franţa care ştiu să facă intervenţii chirurgicale asistat de robot. Recent, a înregistrat o premieră când alături de un coleg a reușit să extirpe unui pacient trei tumori aflate pe organe diferite.

Adunați într-o fotografie ce pare de familie, medicii Spitalului Public din Colmar sunt dovada unei Românii ce se construiește în afara ţării de mai bine de aproape 20 de ani. Cel care a coagulat acest grup este Ion Zeca, chirurg digestiv, unul dintre cele câteva sute de doctori care operează cu robotul Da Vinci.

Ion Zeca este formator pentru medicii care vor să se specializeze în intervenții chirurgicale asistate de robot. Peste 150 de echipe din toată Europa au trecut până acum pe la cursurile lui. Recent a reușit o premieră alături de un coleg urolog, conform stirileprotv.ro.

Acolo, în Franța, a înțeles că medicii sunt membri ai unei echipe, că nu există vedete sau orgolii, iar conceptul e loc pentru toată lumea chiar funcționează.

Ion Zeca face vizita de seară în salonul unui pacient operat de cancer cu robotul pentru a doua oară după șapte ani de la prima intervenție.

Ion Zeca a ajuns în Franța în 2006. În ţară câștiga 200 de euro pe lună ca medic chirurg.

După un an, a adus-o în Franța şi pe soția lui, medic geriatru. O vreme a lucrat într-un azil de bătrâni, iar azi e medic într-un spital de lângă Colmar. În Franța a devenit mama a doi copii, care deși sunt cetățeni francezi, se simt români.

După 16 ani sunt integrați perfect. Acasă se întorc doar să-şi vadă rudele. Când i-am vizitat, la ei erau părinții lui Ion. Ne spun că la Slobozia au construit o casă cu două apartamente în care ar fi trebuit să locuiască băiatul după ce termina studiile.

În Franța, medicii noștri şi-au construit o României a lor. Aproape săptămânal, prietenii români, cei mai mulți medici, vin în vizită.

Cel care îl ajută la grătar e Gabriel Gheorghiu, anestezist în același spital. A plecat în Franța pe când era asistent universitar la Timișoara, după ce soția lui, chirurg vascular se angajase la Spitalul din Colmar.

Strânși în jurul mesei, un tehnolog oftalmolog, un medic oftalmolog, anesteziști, chirurgi, vorbesc despre o Românie generație de doctori pe care România n-a știut să o păstreze şi despre diferențele dintre cele două sisteme sanitare.

Toți sunt abordabili, de la profesor până la specialiști, te tratează în aceeași manieră.

CITEȘTE ȘI: Monopost de Formula 1, cursă printre nori pe Transalpina (video)

În orașul de poveste de la granița cu Germania, Ion Zeca vorbește despre un al doilea acasă. E locul unde şi-a clădit cariera, e țara care le-a dat lor o șansă să-și facă meseria la cel mai înalt nivel.

Ion Zeca: „Unde să ne întoarcem? Sistemul sanitar nu îți dă nicio șansă

Eliza Zeca: „Dacă România mi-a dat bazele, Franța mi-a arătat că nu ai limite, dacă vrei.”

Zeci de mii de doctori vindecă azi bolnavii altor nații. Sunt elitele unei ţări al cărei nume se aude în unități sanitare din întreaga lume pentru că România le-a dat educația, iar ţările lumii au știut cum să se folosească de ea.

Video pe stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *