Chiriile în Timişoara, printre cele mai accesibile din țară. Cele mai noi preţuri

apartamente Timisoara

Cotată altădată drept un oraș scump, din punctul de vedere al sumei pe care trebuia să o plătești pentru închirierea unei locuințe, Timișoara tinde să devină una dintre cele mai accesibile localități mari din țară.

Și cum dintotdeauna grosul chiriașilor în această categorie urbană au reprezentat-o studenții, o comparație a stării de lucruri între principalele centre universitare din țară este suficient de elocventă în sprijinul ideii că, atunci când vine vorba de costul locativ, Banatul nu mai e fruncea.

Asta chiar dacă, așa cum semnalează datele imobiliare.ro, în acest an se constată încă de pe acum o tendință clară de majorare a chiriilor în marile orașe ale țării. Ce-i drept, o oarecare creștere de prețuri se înregistra de altfel în fiecare toamnă, începând cu luna septembrie, trendul făcându-se de această dată simțit în plină vară.

Prima Casă – varianta pentru persoane cu venituri mici

Luând în calcul apartamentele cu una, două și trei camere și comparând prețurile medii solicitate în iulie 2016 cu valorile consemnate în ianuarie 2016 și iulie 2015, analiza celor de la imobiliare.ro relevă că, dintre cele patru centre universitare abordate, cele mai accesibile locuințe pot fi găsite în Timișoara (garsoniere și trei camere) și Iași (două și trei camere).

În orașul de pe Bega, o garsonieră se închiriază, înainte de începerea anului universitar, cu 160 de euro pe lună – cu șapte la sută mai mult decât în urmă cu șase sau cu 12 luni (în creștere de la 150 de euro pe lună).

Povestea INCREDIBILĂ a ultimului câștigător la Loto: era măturător pe străzi, acum are 4.000.000 de euro

Pe de altă parte, proprietarii de apartamente cu două camere solicită, în medie, 270 de euro pe lună vara aceasta, ceea ce marchează un avans de 17 la sută față de ianuarie 2016, dar și față de iulie 2015 (când pretențiile pe acest segment se situau la 230 de euro pe lună).

Potrivit datelor imobiliare.ro, o locuință cu trei camere are acum un preț de 300 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară din 2015, dar cu 11 procente mai mult decât la începutul acestui an (când ajungea la 270 de euro pe lună).

Surprinzător sau nu, Clujul se situează pe primul loc atât în clasamentul celor mai mari chirii solicitate în prezent de proprietari (excepție făcând aici segmentul garsonierelor, unde este surclasat de București), cât și în cel al scumpirilor consemnate la șase și la 12 luni.

Astfel, prețul mediu pentru o unitate locativă monocamerală se situează la 200 de euro pe lună, după ce vara trecută și la începutul acestui an o garsonieră se închiria, în medie, cu 180 de euro pe lună).

Cele mai mari creșteri au avut loc însă în cazul apartamentelor cu două camere. O astfel de locuință poate fi închiriată acum sub Dealul Feleacului cu 330 de euro pe lună, cu o treime mai mult decât anul trecut, când prețul era de 250 de euro pe lună.

Pe de altă parte, un apartament cu trei camere are momentan o valoare medie de listare de 420 de euro pe lună, cu o cincime mai mult față de începutul acestui an, dar și față de vara trecută (când se situa la un nivel de 350 de euro pe lună).

Cu variații de prețuri ceva mai mici se prezintă Capitala, chiar dacă Bucureștiul rămâne „campionul“ garsonierelor, prețul mediu cerut în cazul acestui tip de locuință fiind de 220 de euro pe lună. În rest, un apartament cu două camere poate fi închiriat acum cu 300 de euro pe lună, în timp ce pentru o unitate locativă tricamerală un chiriaș ar trebui să plătească 380 de euro pe lună.

Cele mai stabile chirii din marile centrele universitare se întâlnesc la Iași, prețurile medii solicitate pentru locuințele cu două și trei camere menținându-se per ansamblu constante în ultimul an, la un nivel de 250 și, respectiv, 300 de euro pe lună.

Variații au fost consemnate, de fapt, doar pe segmentul garsonierelor. O asemenea unitate locativă poate fi închiriată acum, în medie, cu 190 de euro pe lună, după ce anul trecut ajungea la 170 de euro pe lună.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Chiriile în Timişoara, printre cele mai accesibile din țară. Cele mai noi preţuri

  1. Nu am să înțeleg niciodată acest fapt !! Venitul mediu 400 de euro ,chiria 300 de euro ?? Deci 70 la % din venit pe chirie ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *