Ceva lipsește într-o comună din Timiş…

boldur1

Sătenii din localitățile componente ale comunei Boldur vor avea în scurtă vreme condiții de viață similare cu cele de la oraș, adică asfalt și utilități. La acestea se adaugă alte dotări puse la punct pentru comunitate și evenimentele ei.

boldurDincolo de facilitățile atât de necesare există însă și nevoi de care nu se preocupă nimeni. Nici primăria, nici politicienii care le solicită acum sătenilor votul, nici județul și nici guvernul, oricare ar fi el. În satele Jabăr și Ohaba-Forgaci cei mai mulți dintre localnici au ca ocupații de bază agricultura.

Cele două așezări constituie de decenii un mic bazin legumicol în zonă. Oamenii produc, dar întâmpină mari dificultăți cu desfacerea. Nici Piața de Gros din Timișoara și nici piețele agroalimentare din orașele timișene nu constituie o soluție bună pentru toți. Producătorul nu se poate afla în același timp în două locuri.

Fie produce și rămâne cu legumele, fie stă să vândă în piață și ratează recolta. De câte ori legumicultorii ridică această problemă, ei sunt sfătuiți să se constituie în cooperative. Cum acest model, în varianta lui comunistă, a dezamăgit iremediabil, sătenii nici nu vor să audă despre el, dar nici în asocierea promovată după anul 1990 nu au vreo încredere.

Am întâlnit un edil, provenit din rândul acestor agricultori, vicele din Boldur. Acesta ne-a declarat că și-ar dori să poată face ceva pentru consătenii lui în materie de colectare a produselor legumicole.

Dacă ținem însă cont că inițiativele de până acum din alte mici bazine similare nu au dat încă roade, ar cam fi timpul să apară „măcar un centru de colectare la două-trei comune”, cum a fost de părere Viorel Berci…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns