Cetăți, castele și alte fortificații din România

Cetate Deva

Joi, 14 ianuarie, de la ora 19:30, iubitorii de literatură sunt aşteptaţi în faţa monitoarelor la lansarea volumului „Cetăți, castele și alte fortificații din România. De la începuturi până către anul 1540“ de Radu Oltean, o întâlnire Humanitas #live #online cu Radu Oltean și istoricii Liviu Cîmpeanu, Árpád-Gellért Ladó și Andrei Pogăciaș. Proiectul „Cetăți, castele și alte fortificații din România“, o monografie unică în istoriografia noastră, concepută în patru volume, își propune reconstituirea unei imagini de ansamblu a arhitecturii de apărare din această zonă geografică, din Neolitic până în secolul XX.

CITEȘTE ȘI: Când se va atinge ”imunitatea de turmă” la nivel mondial. Estimare pesimistă a OMS

Textul sintetizează istoria politică și militară a spațiului carpato-dunărean, prezentând contextul în care au fost ridicate structurile fortificate de-a lungul timpului. Fotografiile, desenele de arhivă sau imaginile aeriene pun într-o lumină nouă siturile și monumentele – mai mult sau mai puțin cunoscute publicului pasionat. Ilustrațiile originale sunt executate pe baza unei documentări minuțioase, cu măiestria care l-a impus pe Radu Oltean ca pe un reper de neocolit în domeniul reconstituirii vizuale a istoriei.

Nu în ultimul rând, această serie reprezintă cel mai puternic argument pentru conservarea unui patrimoniu extrem de valoros, vitregit de vicisitudinile trecutului și, mai ales, ale prezentului.

Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/ Humanitas-YouTube. Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe #HumanitasSoundcloud: https://bit.ly/HumanitasSoundcloud. Primele două volume sunt de descoperit pe https://humanitas.ro/autori/radu-oltean, cărţile fiind disponibile în librării și online pe #Libhumanitas aici: https://www.libhumanitas.ro/ceta-i-castele-i-alte… şi https://www.libhumanitas. ro/ceta-i-castele-i-alte…

Radu Oltean (n. 1970) este astăzi unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric. A absolvit Academia de Arte din București, Secția grafică, în 1997. A debutat cu seria de colaborări cu Neagu Djuvara: “Cum s-a născut poporul român” (2001), “Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii” (2001), “De la Vlad Țepeș la Dracula Vampirul” (2003; trad. engl. “From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire”, 2011), apărute la Humanitas. Pasiunea sa pentru ilustrația documentară este dublată de aplecarea spre studiul științific al istoriei; lucrările sale se bazează pe analiza riguroasă deopotrivă a izvoarelor directe și a cercetărilor celor mai recente. A conceput proiecte editoriale care valorifică un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg: “Bucureștii – 550 de ani de la prima atestare documentară” (editor și coordonator, 2009), “Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucureștilor” (2013, în colaborare cu Emanuel Bădescu), “Bucureștii Belle-Epoque” (2016, în colaborare cu Emanuel Bădescu). Volumul “Art historia: Ilustrația istorică între artă și știință”/ “Historical Illustration Between Art and Science” (2018) reunește cele mai frumoase lucrări ale sale, apărute în țară sau în prestigioase publicații de profil din străinătate, cu care colaborează în mod constant. Din ampla sinteză, unică în spațiul istoriografiei noastre,” Cetăți, castele și alte fortificații din România” a publicat primul volum (2016, urmat de ediția în limba engleză); cele trei volume care întregesc seria apar la Humanitas începând cu 2019. “Dacia. Războaiele cu romanii”, lucrare proiectată în două volume (primul a apărut, în primă ediție, în 2013) aduce laolaltă informațiile esențiale și dă seamă de stadiul actual al cercetării în domeniu, într-o sinteză ilustrată cu un material iconografic deosebit de bogat, atât din lucrările proprii de reconstituire vizuală, cât și din surse documentare dintre cele mai diverse. Va fi urmat, în anul 2020, de o adaptare menită să continue seria de volume de popularizare pentru copii și cititorii mai tineri.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *