Certificat verde la restaurant, mall și nunți. Anunțul lui Arafat

Arafat despre posibila schimbare de la DSU: Dacă deranjează șeful, păstrezi sistemul, scapi de om

Oamenii ar putea intra la restaurant, mall și nunți cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mie, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat.

Întrebat, miercuri seara, dacă va fi nevoie de certificatul verde la restaurant sau în mall-uri, Raed Arafat a spus că cel puțin în localitățile unde incidența e peste 3 la mie ar putea să se ia această măsură.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Arafat a precizat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

„Există aplicație (…) și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice. Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus Arafat.

CITEȘTE ȘI: Italia se pregăteşte să impună obligativitatea paşaportului verde Covid-19 pentru toţi angajaţii, inclusiv din privat

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde în România, conform Mediafax.

În privința nunților la care să se poată participa cu certificat verde, Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este „foarte probabil” să se poată intra pe baza certificatului verde.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Certificat verde la restaurant, mall și nunți. Anunțul lui Arafat

  1. Domnule Arafat, ştiaţi că vine aşa-zisul VAL 4. De ce s-a permis organizarea de festivaluri gen UNTOLD?
    De ce s-a permis, în prima zi de şcoală, participarea masivă (elevi, părinţi, bunici) la festivităţile de deschidere?
    De ce NU AŢI FĂCUT demersuri pentru ca toţi copiii şi profesorii SĂ FIE TESTAŢI în prima zi de şcoală?

Lasă un răspuns