Cernobîl, risc de scurgeri radioactive la centrala nucleară, după ce s-a tăiat curentul. Ministru ucrainean: „48 de ore până la dezastru”

Cernobîl, risc de scurgeri radioactive la centrala nucleară, după ce s-a tăiat curentul | Ministrul ucrainean: "48 de ore până la dezastru"

Alimentarea cu electricitate la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl a fost întreruptă. BBC citează un mesaj postat pe Telegram de Energoatom, compania ucraineană care administrează centrala unde a avut loc, în 1986, cel mai mare accident nuclear din istorie.

Potrivit sursei citate, întreruperea alimentării cu electricitate amplifică riscul de scurgeri radioactive, deoarece combustibilul nuclear nu mai poate fi răcit, precizează antena3.ro

Energoatom precizează că întreruperea liniei de înaltă tensiune care alimentează centrala de la Cernobîl vine în urma avariilor provocate în timpul asaltului trupelor ruse, care au capturat obiectivul acum aproape două săptămâni.

CITEȘTE ȘI: Două școli de șoferi din Timișoara fac mii de euro lunar fără să pornească mașina

Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a declarat BBC că autoritățile de la Kiev nu au acces la informațiile de monitorizare și, prin urmare, nu pot comunica dacă au fost sau nu eliberate substanțe radioactive.

„Trebuie reparată (alimentarea cu energie electrică) cât mai repede posibil”,  spus Galușcenko. El a arătat că facilitatea nucleară dispune de un sistem de siguranță în cazul întreruperii electricității.

Ministru ucrainean: „48 de ore până la dezastru”

Acest sistem permite centralei să funcționeze câteva zile, furnizându-i electricitate de la generatoare alimentate cu motorină. La rândul său, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că „scurgerile radioactive” sunt iminente dacă nu se restabilește alimentarea cu electricitate.

ministu twitter

„Generatoarele diesel de rezervă pot alimenta centrala de la Cernobîl timp de 48 de ore. După aceea, sisteme de răcire a combustibilului nuclear uzat și depozitat acolo se vor opri, făcând iminente scurgerile radioactive. Războiul barbar al lui Putin pune întreaga Europă în pericol, Putin trebuie oprit imediat”, susține Kuleba.

El a făcut apel la comunitatea internațională să ceară urgent Rusiei o încetare a focului și să permită repararea alimentării cu electricitate.

UPDATE Întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu prezintă un „impact major asupra securității”, a precizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

„Încărcarea termică a bazinului și volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru a asigura o îndepărtare eficientă a căldurii fără energie electrică”, a precizat AEIA pe Twitter.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *