Cererile mari din sezonul estival mențin prețurile ridicate

Cererile mari din sezonul estival mențin prețurile ridicate

Lumea e dornică de ieșiri, de călătorii, de a petrece cât mai din plin timpul liber. Pandemia din ultimul an și jumătate, precum și restricțiile aduse de criza epidemiologică au generat o îndelungă așteptare pe care oamenii nu o mai vor prelungită. Relaxările introduse recent au demonstrat cât de mare este dorința tututor de a călători și de a se distra alturi de familie sau de prieteni.

Fenomenul s-a reflectat și în judeţul Timiș, unde, cu toate că nu există opțiuni de anvergură de a ieși în aer liber, puținele locații de acest fel au fost luate cu asalt de timișorenii nerăbdători să se relaxeze după o săptămână de muncă. Fie că vorbim de Herneacova, de Sânmihaiu Român, de Bazoșu Nou sau de Murani (unde există amenajări pentru turismul de weekend), lumea a stat la coadă chiar și o oră pentru un grătar sau pentru o bere.

Stațiunile din zona montană, unde posibilitățile de petrecere a timpului liber sunt mai multe, au devenit, de asemenea, foarte aglomerate, numărul de turiști fiind din ce în ce mai ridicat. Evident, acest lucru s-a resimțit și în privința prețurilor, care au crescut simțitor pentru acest gen de servicii. Explicația este legată atât de cererea mare, cât și de nevoile celor care au astfel de investiții, care vor să recupereze cât mai repede din piederile înregistrate în perioada pandemiei.

După cum se știe, sectorul HORECA a fost unul dintre cele mai afectate în ultimul an și jumătate, fiind înregistrată o pondere foarte mare a șomajului. Așa se face că vom avea un sezon estival în care cererea este deja foarte ridicată, iar prețurile nu vor fi deloc atrăgătoare, dimpotrivă cu greu se vor putea găsi sejururi care pot fi incluse în categoria așa-ziselor oferte.

În privința litoralului românesc, asistăm, iarăși, la un fenomen interesant. Începând din 2019, de când s-au introdus tichetele de vacanță, prețurile la cazare au explodat, fiind chiar și de trei ori mai mari. Anul acesta, voucherele care se acordau bugetarilor au fost retrase și era de așteptat ca, din cauza acestui fapt, și prețurile să revină la nivelul celor dinainte de 2019. Nu s-a întâmplat așa, tocmai pentru că există cerere destul de mare, chiar dacă au fost retrase tichetele de vacanță.

Atât la hoteluri, cât și la pensiunile și vilele apărute în ultimii pe litoralul românesc, se practică aceleași prețuri ca și în anii în care existau voucherele, chiar dacă sunt încă restricții în privința distanțării pe plajă și a modului în care pot fi servite băuturile.

Foarte căutate rămân și stațiunile din afară țării, deși multe state au introdus condiția vaccinării sau ca turistul să fi trecut prin boală ori să aibă rezultat negativ la testarea Covid.

Ca și în alți ani, multe oferte din străinătate sunt superioare ca preț și condiții celor din țara noastră. În concluzie, nu trebuie să ne așteptăm la oferte foarte tentante din punct de vedere financiar în acest sezon de vară, explicația fiind simplă: lumea vrea să călătorească mult, cât mai mult, și este dispusă să plătească pentru aceasta.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns