Centura de sud a Timișoarei prinde contur

ocol 1

Centura de sud a Timișoarei este o șosea așteptată de locuitorii orașului de pe Bega de cel puțin zece ani. Într-un târziu, contractul pentru proiectarea și execuția variantei de ocolire Timișoara Sud a fost semnat în decembrie 2018, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 25 martie 2020. Reamintim că antreprenorul care realizează proiectarea și execuția Variantei de Ocolire Timișoara Sud, în lungime de 25,69 kilometri, este compania TIRRENA SCAVI SpA. Contractul are o valoare de 272.432.921,95 lei fără TVA (circa 57 milioane de euro), iar durata de realizare este de 30 luni, din care șase luni pentru activitatea de proiectare și 24 pentru execuția lucrărilor. Se poate aprecia, astfel, că în vara anului 2022, se va putea circula, în sfârșit, pe centura de sud a Timișoarei.

Conform Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, lucrările din ultima săptămână de pe șantierul centurii avansează și spre km 0 al proiectului, în zona Utvin. A început curățarea terenului pentru decopertarea stratului vegetal pentru formarea culoarului de drum. În același sector, la km 2+380, au început săpăturile pentru amenajarea unei podeț și s-au făcut treceri provizorii peste două canale de irigații. Mai departe, în zona comunei Moșnița Nouă, continuă lucrările de decopertare, dar și forajele pentru piloți la km 18+117. De la km 19+300 spre km 20 s-a stabilizat terenul cu dorosol. Spre capătul traseului, în zona Ghiroda, la km 24+750, s-au amenajat platformele pentru cele două poduri peste canalul Bega, cu pământ de umplutură, și în scurt timp începe montarea primului pod provizoriu.

Vestigii arheologice pe șantier

Opt situri arheologice se află pe șantierul centurii de ocolire Timișoara Sud. Arheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia sunt în curs de finalizare cu cercetările la situl numărul 5. La alte situri de pe centură, arheologii au scos la lumină locuiri din epoci diferite. Cercetările arheologice întreprinse în anul 2019 pe traseul Centurii de Sud a Timișoarei, în perimetrul delimitat între Kilometrul 5+000 și 5+400 au pus în evidență prezența a trei locuiri din epoci diferite: epoca neolitică, epoca romană (sarmatică) și epoca medievală timpurie. Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara au transmis că arheologii sunt în curs de finalizare a cercetărilor la situl numărul 5, rămânând de văzut ce vor scoate specialiștii la lumină în acest loc, după ce vor finaliza cercetările.

„Arheologii de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia sunt în curs de finalizare cu cercetările la situl numărul 5 de pe șantierul variantei de ocolire Timișoara Sud. Acest sit se află la km 6+700 – km 6+890, în apropiere de DN 59, Timișoara – Șag – Moravița. După închiderea sitului 5, mai rămân de cercetat încă două situri, unul care se află între localitatea Utvin și DN 59, iar celălalt între localitățile Moșnița Nouă și Ghiroda”, au spus reprezentanții DRDP Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *