Centrul de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic, în linie dreaptă

centru colectare legume tomnatic

Producătorii timișeni primesc o veste bună. Consiliul județean scoate la licitație studiul de fezabilitate pentru Centrul de colectare a legumelor și fructelor de la Tomnatic.

Documentația trebuie să fie realizată în cel mult 45 de zile, după desemnarea câștigătorului. Valoarea estimată a studiului de fezabilitate este de 170.000 lei și este prevăzută în lista de investiții a CJT. Conform temei de proiectare, centrul va fi amplasat pe un teren de 11.509 metri pătrați.

CITEȘTE ȘI: Detalii tulburătoare în cazul bărbatului găsit mort pe marginea DN 7: „Inima şi creierul nu i le-am găsit”

Depozitul are rolul de rolul de a asigura menținerea calității și proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții.

Astfel, centrul trebuie să mențină calitatea legumelor și fructelor timp de până la un an – cazul rădăcinoaselor, cepei, cartofilor, merelor, perelor etc.

De asemenea, printre altele, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

CITEȘTE ȘI: Caz revoltător: Tânără cu arsuri grave, plimbată între spitale, pentru că nu s-a găsit un loc liber. Elicopterul s-a întors din drumul spre Timișoara

„Avansăm, așa cum am promis, cu o nouă investiție importantă pentru timișeni. De această dată, venim în sprijinul micilor producători. Le asigurăm posibilitatea de desface pe piață produse proaspete pe toată perioada anului.

Astfel, sperăm ca măcar pe rafturile supermarket-urilor din Timișoara și din județ să găsim fructe și legume din producție locală, indiferent de sezon. Este aproape de neiertat faptul că nu s-a ocupat nimeni până acum să facă aceste centre, dar nu ne cramponăm în trecut și înaintăm cât putem de repede cu proiectul.

Licităm acum studiul de fezabilitate, după care urmează proiectul tehnic și execuția”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Centrul de legume și fructe este un proiect-pilot și vine în sprijinul micilor producători agricoli din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș. Fiind un proiect-pilot, în funcție de rezultate, acesta va putea fi replicat și în celelalte bazine legumicole din Timiș, precum Jimbolia – Checea – Sânmihaiu Român, Ciacova – Giera – Gătaia și Belinț – Lugoj – Traian Vuia.

Zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului, realizat, la cererea consiliului județean, de Universitatea de Științe Agricole din Timișoara.

Numărul de unități administrativ-teritoriale care intră în componența bazinului legumicol și pomicol Gottlob – Lovrin – Tomnatic este de aproximativ 16.

În zonă sunt caracteristice suprafețele mari cultivate cu legume, datorită factorilor zonali de microclimat și a solului propice pentru practicarea legumiculturii, numărul potențialilor utilizatori fiind considerabil.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *