Celulele pielii unei femei de 53 de ani au fost întinerite în laborator cu 30 de ani. Beneficiile potențiale ale realizării epocale anunțate de Cambridge

celulele pielii

Cercetătorii au întinerit celulele pielii unei femei de 53 de ani, astfel încât acestea să fie echivalente cu cele ale unei femei de 23 de ani.

Oamenii de știință de la Cambridge cred că pot face același lucru cu alte țesuturi din organism, potrivit BBC.

Scopul final este de a dezvolta tratamente pentru bolile asociate înaintării în vârstă, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Tehnologia se bazează pe tehnicile folosite pentru a crea oaia clonată Dolly, cu mai bine de 25 de ani în urmă.

Șeful echipei, profesorul Wolf Reik, de la Institutul Babraham din Cambridge, a declarat pentru că speră ca tehnica să fie folosită în cele din urmă pentru a menține oamenii mai sănătoși pe măsură ce îmbătrânesc.

Totuși, Reich a subliniat că cercetarea, care a fost publicată în jurnalul eLife, se afla într-un stadiu foarte incipient.

Originile tehnicii provin din anii 1990, când cercetătorii de la Institutul Roslin au dezvoltat o metodă de transformare a unei celule adulte de glandă mamară provenită de la o oaie într-un embrion. A dus la crearea lui Dolly, oaia clonată.

CITEȘTE ȘI: Urzicile, mai scumpe decât carnea de porc

Scopul echipei Roslin nu a fost de a face clone, ci de a folosi tehnica pentru a crea celule stem embrionare umane. Acestea, sperau ei, ar putea fi cultivate în țesuturi specifice, cum ar fi celulele musculare și nervoase pentru a înlocui părțile uzate ale corpului.

Echipa profesorului Reik a folosit tehnica IPS pe celulele pielii unei femei de 53 de ani. Surpriza cercetătorilor a fost să constate că celulele nu s-au transformat în celule stem embrionare, ci au întinerit și s-au comportat ca și cum ar fi provenit de la o femeie de 23 de ani.

„Îmi amintesc ziua în care am primit rezultatele și nu îmi venea să cred că unele dintre celule erau cu 30 de ani mai tinere decât ar fi trebuit să fie. A fost o zi foarte interesantă!”, a declarat profesorul Reik.

Tehnica nu poate fi introdusă imediat în clinici deoarece metoda IPS crește riscul de cancer. Dar profesorul Reik este încrezător că echipa sa ar putea găsi o metodă alternativă sigură.

Următorul pas este să descopere dacă tehnologia va funcționa și pe alte țesuturi, cum ar fi mușchii, ficatul și celulele sanguine.

Marea întrebare este dacă eforturile de cercetare în acest domeniu ar putea duce la o metodă de regenerare a întregului corp, un elixir al tinereții sau o pastilă anti-îmbătrânire. Profesorul Reik a spus că această idee nu este complet exagerată.

„Tehnica a fost aplicată la șoareci modificați genetic și există unele semne de întinerire. Un studiu a arătat semne ale unui pancreas întinerit, ceea ce este interesant pentru potențialul său de a aborda diabetul”, conform ziare.com.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *