Cele mai păguboase depozite: bănci din România la care ajungi să retragi mai puţin decât ai depus

contract banca

Mulţi dintre cei care îşi deschid un depozit la bancă pot avea o surpriză la scadenţă, să retragă mai puţin decât au depus. Dobânzile tot mai mici la economii sunt anulate de comisioane.

Dobânzile oferite de bănci la depozitele constituite de populaţie sunt pe un trend de scădere, astfel că, de multe ori, câştigul din economii este anulat de diversele comisioane percepute sau chiar se ajunge în situaţia în care clientul retrage la scadenţă mai puţini bani decât a depus.

De regulă, comisioanele de administrare a contului sau cele de retragere a sumei după data scadenţei sunt fixe, astfel că, cu cât depozitul este mai mic, cu atât pierderea poate fi mai mare. Pentru a prezenta situaţiile în care un depozit poate deveni păgubos, am luat în calcul două depozite, unul de 5.000 de lei, altul de 15.000 de lei, ambele pe o perioadă de trei luni, respectiv şase luni.

Depozit de 5.000 de lei pe trei luni
În prezent, dobânda oferită de bănci pentru depozitele cu scadenţa la trei luni variază între 0,55% şi 2,6% pe an.

Astfel, pentru un depozit de 5.000 de lei, câştigul net la scadenţă, după aplicarea impozitului de 16%, este cuprins între 5,78 lei şi 27,3 lei, potrivit calculelor efectuate pe portalul financiar Conso.ro. Numai că, în cazul unor bănci, comisionul perceput lunar pentru administrarea contului depăşeşte acest câştig. Iată câteva exemple.

UniCredit Ţiriac Bank oferă pentru depozit la termen cu dobândă fixă, fără prelungire automată, pe o perioadă de trei luni, o dobândă de 0,55% pe an. Astfel, dobânda netă (după impozitare) va fi de 5,78 lei. Banca nu percepe comision de deschidere, dar taxează administrarea contului în lei cu 7,5 lei pe lună, potrivit Conso.ro. Pentru trei luni, comisionul total perceput pentru administrare se va ridica la 22,5 lei. Cu un câştig de 5,78 lei şi un minus din comision de 22,5 lei, pierderea deponentului va fi de 16,72 lei.

Mai exact, clientul a depus 5.000 de lei, dar va retrage la scadenţă 4.983,28 lei. În plus, dacă retragerea de numerar nu se face la scadenţă, banca mai aplică deponentului un comision, de 0,5% din sumă, dar cel puţin 5 lei.

Pentru depozitul la termen cu prelungire automată, aceeaşi bancă oferă o dobândă de 1% pe trei luni, iar câştigul net va fi la scadenţă de 10,5 lei. Aplicând acelaşi comision de administrare de 7,5 lei pe lună, pierderea va fi de 12 lei, suma retrasă după perioada de economisire fiind de 4.988 de lei.

ProCredit Bank oferă la depozitul clasic cu scadenţa la trei luni o dobândă de 1,75% pe an, ceea ce înseamnă un câştig net de 18,38 lei pentru o sumă economisită de 5.000 de lei. Banca percepe însă un comision de 5 lei pentru deschiderea contului curent şi încă un comision de 2 lei pe lună pentru administrarea contului, potrivit Conso.ro.

Reiese astfel că deponentul va trebui să plătească 11 lei băncii pentru aceste comisioane, iar câştigul său va fi, de fapt, de numai 7,38 lei. Pentru sumele retrase în cinci zile de la scadenţă, banca nu percepe comision, însă în afara acestui interval, comisionul este de 0,55%.

La Veneto Banca, dobânda este de 1,85% pe an, adică 19,43 lei pentru 5.000 de lei economisiţi pentru trei luni. Comisionul de administrare a contului curent este de 2 lei pe lună, adică un total de şase lei. În plus, retragerile se comisionează cu 0,5% din sumă.

La Bank Leumi, unde dobânda pentru un depozit la trei luni este de 1,9% (dobândă netă de 19,95 lei pentru o sumă de 5.000 de lei), comisionul de administrare este de 2,5 lei pe lună. Astfel, după trei luni, deponentul va retrage 5.012,45 lei, câştigul efectiv fiind de numai 12,45 lei.

Continuarea pe adevarul.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *