Cele mai comune tipuri de elevatoare auto și sarcinile pe care ele le pot îndeplini

Cele mai comune tipuri de elevatoare auto și sarcinile pe care ele le pot îndeplini

Elevatoarele auto sunt niște utilaje grele, create cu aproape un secol în urmă de către mecanicul și inventatorul Peter Lunati, un patron de atelier, cetățean american, care sătul de a se mai strecura sub mașinile pe care le depana a venit cu o soluție mai bună.

Din punct de vedere al modului lor de funcționare, elevatoarele auto nu diferă cu mult față de cricurile hidraulice. Dar spre diferență de acestea, ele au înălțimi mai mari de ridicare fiind astfel și mult mai practice. În timp ce un cric hidraulic poate ridica automobilele până la o înălțime de doar câțiva zeci de centimetri, cele mai competente elevatoare auto ajung și până aproape de doi metri.

De câte feluri sunt elevatoarele auto?

Primele elevatoare auto inventate vreodată încă mai sunt folosite și în prezent și sunt chiar destul de comune pe piața americană. Dar tehnica a avansat și cu toate că scopul inițial al elevatoarelor auto a rămas același, acum există și utilaje care pot îndeplini mai multe funcții, ca de exemplu reglarea direcției roților sau parcarea a două automobile unele sub altele.

Despre cele mai performante tipuri de elevatoare auto disponibile la ora actuală pe piață și toate modurile în care acestea pot fi folosite vom discuta mai departe, în rândurile ce urmează. De asemenea, toate tipurile de elevatoare prezentate în continuare, pot fi achiziționate online din magazinul eqp.ro.

#1 Elevatoarele auto cu două coloane

Dintre toate tipurile de elevatoare auto, elevatoarele auto cu două coloane sunt cu siguranță cele mai răspândite tipuri de elevatoare auto în întreaga lume. Ele sunt puternice și pot ridica fără probleme chiar și autoturisme cu mase destul de mari, dar în ceea ce privește prețul sunt infinit mai convenabile decât elevatoarele de tip foarfecă sau cele de tip platformă.

#2 Elevatoarele auto cu patru coloane

Elevatoarele auto cu patru coloane sunt unele din cele mai competente tipuri de elevatoare. Datorită structurii lor, ele pot ridica chiar și automobile cu mase foarte mari, precum SUV-urile sau microbuzele. În plus, pentru că nu necesită ancorare în podeaua atelierului, ele pot fi mutate dintr-un loc în altul, exact acolo unde este nevoie de ele. Sunt foarte puternice și sigure și din acest motiv elevatoarele auto cu patru coloane se folosesc des și pentru a parca două automobile unele sub altele.

#3 Elevatoarele auto de tip foarfecă

Elevatoarele de tip foarfecă poartă acest nume datorită arhitecturii lor. În momentul în care se ridică sau se coboară, mecanismul lor arată ca o foarfecă care se închide sau se deschide. În funcție de modelul său, cu ajutorul unui elevator auto de tip foarfecă poți regla direcția roților unui automobil sau poți instala utilajul în așa fel încât atunci când nu îl folosești acesta să coboare în pământ și să creeze o suprafață perfect plană cu podeaua pe care este instalat.

#4 Elevatoarele auto pentru vulcanizări

Elevatoarele auto pentru vulcanizări sunt ori elevatoare auto de tip foarfecă, ori elevatoare auto de tip platformă. Ca preț, ele sunt în general mai ieftine decât elevatoarele auto obișnuite, dar nici nu pot ridica automobilele la aceleași înălțimi, fiind limitate la distanțe de doar câteva zeci de centimetri pe verticală. Pe de altă parte, sunt mai mult decât suficiente pentru vulcanizări, fiind mai practice decât un cric hidraulic și destul de potente pentru a ridica majoritatea modelelor de automobile mici, de familie. În plus, nu ocupă nici foarte mult spațiu și sunt mobile, putând fi folosite atât în interiorul atelierului, cât și în exteriorul acestuia dacă suprafața pe care sunt instalate permite acest lucru.

#5 Elevatoare pentru motociclete

Deoarece elevatoarele auto standard nu pot fi folosite decât pentru elevarea mașinilor de la sol, special pentru motociclete au fost inventate niște elevatoare de tip platformă cu ajutorul cărora vehiculele pe două roți pot fi depanate în deplină siguranță. Din punct de vedere al arhitecturii, elevatoarele auto pentru motociclete sunt similare cu elevatoarele auto de tip platformă și funcționează exact în același mod. Dar spre diferență de elevatoarele pentru mașini, elevatoarele pentru motociclete sunt mai ușoare, au sarcini maxime de ridicare adaptate vehiculelor pentru care sunt create și nu pot ridica la înălțimi la fel de mari ca elevatoarele auto.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cele mai comune tipuri de elevatoare auto și sarcinile pe care ele le pot îndeplini

  1. Îmi amintesc cu nostalgie vremurile cînd elevatoarele cu două coloane se fabricau la Timișoara, la Dacia Service pe Calea Aradului. Erau garantate pentru o greutate de 1,5 tone, suficient pentru o Dacie dar am văzut de multe ori și Aro sau chiar mașini mari americane ridicate pe elevatoare de alea. Dar a venit democrația și la ce ne mai trebuiau nouă elevatoare ? Mult mai util un supermarket pe locul unde se fabricau ele odată ! Acum le importăm ca să-și ia cine știe cine un adaus sau un comision !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *