Cele 365 de taine ale Palatului Dicasterial din Timişoara

Cele 365 de taine ale Palatului Dicasterial din Timişoara

Reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului îi îmbie pe pasionaţii de istorie locală să descopere secretele uneia din clădirile – simbol ale Timişoarei, Palatul Dicasterial.

„<<Dicasterial>> e un nume ce vine din vremurile dintâi ale democrației. Dikastèrion însemna, în vremea democrației ateniene, <<tribunalul poporului>>, adică acel tribunal ce efectua un soi de control judiciar al decretelor votate de Adunare (ekklèsia). Era, cum am spune astăzi, o Curte Constituțională ce verifica armonia cu legile. Poate că timișorenii vor fi încâtnați să afle că un Dikastèrion a existat și în Egipt, timp de 300 de ani înainte de Hristos, când Egiptul a fost condus de o dinastie ptolemeică din Grecia.

Încă din 1727 pe amplasamentul actualului palat timişorean se afla o cazarmă, denumită apoi Casa Administraţiei Camerale. Fiind construită înainte de trasarea noului sistem rectangular de străzi, această clădire-parter era <<rotită>> faţă de reţeaua străzilor din cetate. Între anii 1754 – 1758, imobilului i s-a mai adăugat şi <<Depozitul de Făină>> al cetăţii.

În forma pe care o cunoaștem astăzi, Palatul Dicasterial a fost construit între anii 1855-1860, fiind destinat Parlamentului Voivodinei Sârbe şi Banatului Timişean.

Palatul — o copie după Palazzo Strozzi şi Palazzo Pitti din Florenţa — este una dintre clădirile cele mai ample, ridicată pe o suprafaţă ce se întinde de-a lungul a trei străzi şi a fost, pentru multă vreme, cea mai mare construcţie din Timişoara.

Palatul a fost înălţat în stil eclectic istoricist (utilizând elemente ornamentale din limbajul plastic al Renașterii Toscane timpurii) pe amplasamentul unei clădiri deja existente.

Într-o simbolistică subtilă, palatul Dicasterial avea trei curţi, 273 camere, 34 bucătării, 20 cămări, 34 camere pentru servitori, 65 pivniţe şi 27 depozite. Edilii obişnuiau să spună că are atâtea ferestre câte zile are un an.Clădirea a servit pentru diverse instituții administrative. În imobil a funcționat până la incendiul din 1880 și <<Fabrica de țigarete>>. În anul 1898, clădirea adăpostea între alte instituții și <<Oficiul Poștei și Telegrafiei>>.

CITEŞTE ŞI: Sportul timişorean se afundă tot mai mult, iar infrastructura este principala cauză. Totuşi, există o rază de speranță

Palatul Dicasterial din Timișoara este astăzi sediul mai multor instituții ale justiției, printre care Tribunalul Timiș, Curtea de Apel și Judecătoria Timișoara, dar şi Parchetele acestora”, spun cei de la muzeu, ilustrându-şi povestea cu o fotografie din colecția secției Istorie a amintitei instituţii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns