Cel mai vechi cor sătesc din Banat a împlinit 160 de ani

corul plugarilor1

Primul cor sătesc din Banat și din întreaga Românie, cel al plugarilor din Chizătău, a împlinit, recent, 160 de ani de la înființare și tot atâția de activitate neîntreruptă, iar aniversarea a fost marcată cum se cuvine în chiar locul de baștină al celor dintâi cântăreți din grup.

CITEȘTE ȘI: O tânără din Deva, cerută în căsătorie de un DJ celebru

La această manifestare a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a adresat un cuvânt de felicitare organizatorilor manifestării, dar și preotului paroh Valentin Birău, cel care duce mai departe vechea tradiție corală, specifică zonei de vest a țării noastre, cu tinerii din parohie. La aniversare au participat, alături de sărbătoriţii din Chizătău, alte două formaţii muzicale din eparhie, Corala „Giroceana” și Corul Ligii Tineretului Ortodox Român din Lugoj.
corul plugarilor
Invitați au fost, de asemenea, istoricul Ioan Hațegan, cercetător științific la Academia Română, dar și prof. Simion Dănilă din Belinț și prof. Constantin Stan, autorul monografiei Corului Plugarilor din Chizătău. Ei au subliniat că întreaga mişcare corală din Banat celebrează această aniversare care aminteşte de începutul afirmării în cultura muzicală românească a formaţiilor corale.

Repertoriile lor includ piese inspirate din folclor, lucrări a capella, dar şi altele însoţite de acompaniament, laice şi religioase, de la doine și colinde, la madrigale renascentiste şi muzică bizantină. Corul Plugarilor din Chizătău şi-a proclamat existenţa în aer liber, pe scenele săteşti sau din oraşe, înălţându-şi glasul binecuvântat atât la Centenarul Timişoarei din 1882, cât şi la cel propriu, sărbătorit în 1957.

Fondatorul formației corale fost preotul Trifu Şepeţian, iar activitatea culturală a grupului a fost imortalizată de descendenţii săi în valoroase tipărituri. Primul dintre aceştia a fost Lucian Şepeţian, care a tipărit în 1904, la Budapesta, „Istoricul Corului Vocal al Plugarilor de la Chizătău”.

În 21 septembrie 1912, cântăreţii timişeni s-au numărat printre fondatorii Asociaţiei corurilor şi fanfarelor din Banat, condusă de Ion Vidu şi Iosif Velceanu. Astfel, a fost deschisă calea înfiinţării de coruri şi fanfare în aproape fiecare sat din partea noastră de ţară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Cel mai vechi cor sătesc din Banat a împlinit 160 de ani

  1. Nu v-ati chinuit prea mult sa preluati articolul, care aparuse deja in 31decembrie 2017 in TION.Ro Trebuia sa preluati si comentariile, atunci era OK.

  2. Catre observatoare ,aveti dreptate ,iata comentariul meu
    Foarte slab articolul, la fel ca si organizarea. Organizator preotul (dirijorul improvizat)care a invitat pe I.P.S IOAN,pe protopopul de Lugoj si corul de preoti ,care sa vada ce?( biserica coscovita?) ca de ascultat nu aveau ce asculta(” caricatura de cor „) cum zice un fiu al satului .Ne-ar intresa ce parere au domniile lor despre biserica, ca despre „evenimentul de marca”s-au lamurit.Asa procedeaza preotul,ia hotariri de unul singur( si la biserica). Ca dovada nu a luat legatura cu Primaria, cu Central de Cultura si de ce nu cu fii satului,( citiva dintre acestea fiind profesori de muzica ,trecuti de a doua tinerete.) Din relatarile Dl Panduru, nu reiese ce gust a avut GULASUL

Lasă un răspuns