Cel mai iubit dintre români împlineşte azi 86 de ani. Surpriza oferită timișorenilor în această seară

„O sută de ani de acum înainte nu se va naște un actor ca Florin Piersic”

În urmă cu 86 de ani, în data de 27 Ianuarie, la Cluj-Napoca, în familia medicului veterinar Ștefan Piersic, se năștea cel care avea să devină o personalitate marcantă în peisajul cultural românesc, cu merite inconfundabile ca actor de teatru și film: Florin Piersic, un artist iubit de o țară întreagă, dar, parcă, în mod special de timișoreni pentru dăruirea totală, imensa dragoste pentru artă și oameni, harul său creativ și talentul uriaș.

De-a lungul vremii, acest maestru al scenei românești a reușit să demonstreze că este capabil să joace cele mai diverse partituri: roluri de june prim, roluri de compoziție, roluri memorabile în piese precum „Dulcea pasăre a tinereții”, „Năpasta”, „Orfeu în infern”, „Apus de Soare”, „Un fluture pe lampă”, „Act venețian”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaițele”, „Idiotul”, „Cartea lui Ioviță” și „Străini în noapte”.

Recordul de reprezentații teatrale îl deține „Oameni și șoareci”, în regia maestrului Alexandru Pinți, cu rolul Lennie, interpretat senzațional, jucat de 1.320 de ori în țară și în străinătate. Rolul Mîșkin, din „Idiotul” după Dostoievski, este cel care-l consideră crucial pentru cariera sa, rol care a însemnat o cotitură în viața sa artistică.

În ultima perioadă, un spectacol de mare succes, care a străbătut România în lung și-n lat, este „Străini în noapte”, jucat de peste 1.000 de ori.

Popularitatea actorului a venit nu doar din personajele interpretate de pe scenă, ci și din cele de pe marele și micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie. A jucat în nu mai puțin de 55 de filme: de acțiune, istorice, muzicale, fiind renumit pentru rolurile celebre de haiduci, „Haiducii lui Șapte cai”, „Grigore Pintea” și „Mărgelatu”.

De multe decenii, lui Florin Piersic îi este tare dragă Timișoara și revine oricând cu mare bucurie aici pentru reîntâlnirea cu un public pe care-l prețuiește din tot sufletul pentru felul în care acesta primește actul artistic.

Florin Piersic este unul dintre puținii actori implicați consecvent alături de Fundația Culturală Artmedia din Timișoara, în acțiuni caritabile de anvergură.

Se pot aminti în acest sens „Maratonul Solidarității”, destinat strângerii de fonduri în sprijinul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, „Dar din Dar”, pentru Asociația „Salvați Copiii”, respectiv Spitalul „Louis Țurcanu” și recenta campanie „Dăruiește și Iubește”, în spiritul Crăciunului, în cadrul căreia elevii timișoreni au făcut cadouri colegilor defavorizați.

CITEȘTE ȘI: Dan Negru a lăsat Antena 1 pentru o altă televiziune: „Cei mai frumoși ani sunt cei ce vor veni! Mulțumesc pentru toți anii din urmă!”

„Timișorenii sunt onorați să ofere prinos de dragoste și recunoștință minunatului actor Florin Piersic la o vârstă pe care o poartă tinerește și frumos. Îi dorim multă-multă sănătate, puterea de a zâmbi soarelui, vieții, indiferent de probleme sau greutăți, oameni frumoși la suflet alături și doar vorbe calde și bune, pline de afecțiune și iubire!

Lansăm tuturor acelora care-l îndrăgesc invitația de a urmări astăzi, la ora 22,30 filmul cineastului Victor Popa, <<Cel mai iubit dintre români>>, difuzat de Tele Europa Nova (reluare mâine, la ora 11,30) și să-nchine un pahar de șampanie în cinstea lui Florin Piersic. La mulți ani!”, a subliniat Doina Popa, fondatoarea Artmedia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *