Cei interesaţi de împăduriri, stimulaţi cu până la şapte milioane de euro

Deţinătorii de terenuri care doresc să creeze suprafeţe forestiere pot obţine sume mai mult decât generoase, suma maximă pe care o alocă statul pentru un astfel de proiect ridicându-se la nu mai puţin de şapte milioane de euro!

Schema de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” se prelungește până la data de 31 martie a anului viitor, după cum anunţă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Primul pas spre obţinerea sprijinului este identificarea suprafeţelor care urmează să fie împădurite.

CITEȘTE ȘI: Heracle, pe podium şi în Croaţia

Pentru parcurgerea acestei etape, MADR invită potențialii beneficiari să solicite eliberarea notei de constatare de la centrul județean ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat trebuie să aibă în vedere că proiectul tehnic de împădurire nu poate fi depus la Garda Forestieră, spre avizare, cu mai puțin de zece zile înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor de sprijin la APIA.

Versiunea aprobată a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” pentru această sesiune, care detaliază modul de accesare a sprijinului financiar, precum și documentele relevante pentru implementarea schemei de ajutor de stat, sunt postate pe site-ul APIA www. apia.org.ro, la secțiunea Măsuri de sprijin și IACS, respectiv Măsuri delegate din PNDR.

Prin acest mecanism de finanţare se acordă sprijin bănesc pentru înființarea de plantaţii silvice, respectiv pentru realizarea de trupuri de pădure și perdele forestiere de protecție. Beneficiarii pot fi deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol, dar şi formele asociative ale acestora. Sprijinul financiar este acordat ca valoare fixă, fiind reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime, după cum urmează: primă de înfiinţare a plantaţiilor forestiere, care acoperă inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire, este disponibilă pentru toți beneficiarii schemei; primă anuală, pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, e acordată în funcție de categoria de beneficiar și tipul de teren.

Valoarea maximă a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat în baza prezentei scheme este de 7.000.000 de euro. Deţinătorii de terenuri agricole şi neagricole proprietate a statului şi/sau posesorii de terenuri agricole şi/sau neagricole proprietate a unităţilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociaţii ale acestora pot beneficia numai de sprijinul acordat sub formă de primă de înfiinţare a suprtafeţelor împădurite, în timp ce alte categorii de beneficiari au la dispoziţie şi alocarea financiară multianuală, pentru întreţinerea şi îngrijirea plantaţiei forestiere.

Cei interesaţi pot obţine detalii suplimentare contactând Centrul judeţean Timiş al APIA, cu sediul în Timişoara, str. Grigore Alexandrescu nr. 28, la numerele de telefon 0256.494.955 și 0256.494.995, sau prin e-mail, la adresa: [email protected] ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns