Cei 139 de afgani ajunși în România vor primi cazare gratuită și diurnă de aproximativ 12 lei pe zi

afgani 1

139 de cetățeni afgani au aterizat, joi seară, la București cu un zbor special organizat de autoritățile române. “Afganii noștri”, cum i-a numit ministrul de Externe, sunt foști colaboratori ai armatei române, magistrați și jurnaliști, care erau în pericol în Afganistan. Vor încerca să înceapă o viață nouă, departe de talibani, în România.

CITEȘTE ȘI: Video. Scene apocaliptice în Italia după ce o tornadă a lovit în sudul țării. Doi morți și 9 răniți

Cei 139 de cetățeni afgani au aterizat la București noaptea. Obosiți, dar recunoscători. Sunt colaboratori ai trupelor române din teatrul de operațiuni din Afganistan, veniți împreună cu familiile lor. Sunt studenți cu burse în România, dar și jurnaliști sau magistrați, vânați acum de talibani.

Ștefan Coman, expert: “Au ajuns aici, în România, prin niște eforturi uriașe, atât diplomatice, dar și de logistică. Ei au venit prin Pakistan, au trecut granița terestră, au stat zile întregi nemîncați. Au venit aici doar cu hainele pe care le au pe ei. Vorbim de oameni care au un statut intelectual în țara lor, în special și prin faptul că au lucrat cu parteneri străini, sunt foarte bine pregătiți. Este o oportunitate pentru noi să avem astfel de oameni aici”.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: “A ajuns în România cea mai mare parte a cetațenilor afgani, a afganilor noștri, asa cum le-am spus, care au fost evacuați de România din Afganistan. Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și șansa de a o lua de la capăt”.

Afganii au fost duși în centrul de azil de la Galați și au intrat în carantină. Vor primi sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă și vor face cursuri de limba română în cadrul unui program de integrare. Sunt ajutați inclusiv de asociații neguvernamentale specializate.

Momentan, le sunt înregistrate cererile de azil și, pe lângă cazarea gratuită, au dreptul la o diurnă de aproximativ 12 lei pe zi, conform legii.

După ce vor primi o formă de protecție pe teritoriul României, primesc în jur de 540 de lei de persoană pe lună și pot alege să rămână în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dar trebuie să plătească o chirie sau pot închiria un apartament.

Au dreptul să li se ramburseze chiria, cu condiția să participe la programul de integrare. Dar cum este extrem de greu pentru oricine să se descurce cu atât de puțini bani, șansa lor pentru un trai decent aici este să se angajeze cât mai repede.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *