Cea mai veche biserică șvăbească din România, situată în Timiş, va fi restaurată cu 7 milioane de lei

biserica veche

O iniţiativă mai veche vizând restaurarea clădirii unei biserici catolice este pe cale de a se materializa după ce, recent, s-a reuşit obţinerea finanţării necesare.

Lăcașul de cult romano-catolic Sfântul Vendelin, din comuna Dudeştii Noi, este clasificat ca monument istoric de clasă A. Este, totodată, cea mai veche biserică şvăbească din ţară, fiind inaugurată în anul 1751.

„Am obţinut finanţarea prin intermediul Programului operaţional regional, contractul fiind deja semnat. Este un proiect la care lucrăm de mult timp şi ne bucurăm că reuşim, în sfârşit, să restaurăm această clădire-monument, cu o valoare istorică deosebită”, afirmă Alin Nica, primarul comunei Dudeştii Noi.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 6,942 de milioane de lei, însă primăria va avea o contribuție proprie de numai două milioane, restul sumei fiind obținută ca finanțare nerambursabilă.

 

Casa parohială va deveni muzeu

În Dudeștii Noi mai există doar circa 40 de credincioşi romano-catolici. Casa parohială, având o suprafață considerabilă, de peste 300 de metri pătrați, va fi și ea restaurată, dar nu-și va recăpăta funcția inițială. Urmează să fie amenajat acolo un muzeu, cu exponate ilustrând cele mai diverse aspecte din viața comunității șvabilor bănățeni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *