Ce trebuie să faci de pe 2 ianuarie până de Bobotează ca să îți meargă bine tot anul

biserica

Prima săptămână a anului 2018 începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile și se termină cu Boboteaza și sărbătoarea Sfântului Ion.

Începând cu 2 ianuarie până pe 5 ianuarie este perioada umblatului cu crucea. Părintele, însoțit de cantorul care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, umblă pe la locuințe cu Iordanul.

CITEȘTE ȘI: O bancă importantă din România își încetează activitatea

O superstiție veche spune că după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. Superstiția mai spune și că această lumânare trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari, scrie huff.ro.

De asemenea, în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se spune că se deschid cerurile.

În unele zone, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli. Ei le cântă gospodarilor hiraleisa/Spic de grâu/Până-n brâu/Oi lânoase/Vaci lăptoase/Secara/Cât scara/Spicul/Cât voinicul’. Superstiţia spune că e bine să arunci boabe de porumb înaintea preotului când vine cu Iordanul ca să-ţi ouă găinile, iar când pleacă să mături după el ca să nu ai purici peste vara.

CITEȘTE ȘI: Polițiști surprinși întreținând relații sexuale în timpul programului. Totul a fost filmat (VIDEO)

O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul.

De altfel, sunt mai multe superstiții de Bobotează. În această zi, există superstiţia că dacă fetele se duc la rău înainte de ivirea zorilor, se băgă în apă şi pun apa în cap de nouă ori, descântând: „Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească”, vor avea noroc la peţitori.

Se mai crede că cei ce vor vedea un cal alb în această zi, vor fi plini de noroc tot anul.

Dacă o fată nemăritată vede un cal alb de Bobotează, sigur se va căsători în acel an, conform libertatea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns