Ce se mai întâmplă cu Legea condominiilor?

condominii

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara informează, prin intermediul unui comunicat, asupra stadiului de modificare a Legii 196/2018. Proiectele de modificare a Legii  nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea şi funcționarea asociațiilor de proprietari şi administrarea condominiilor se află în momentul de față la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

CITEȘTE ȘI: Spectacol cu Lyride pe cer începând din această noapte. Unde și cum putem urmări stelele căzătoare

La solicitarea Ligii Habitat în Camera Deputaților s-a format un grup de lucru în anul 2020 (la care participă Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat și Olariu Petru, prim-vicepreședinte), care continuă şi acum, cu rolul de a discuta fiecare proiect de modificare și îmbunătățire a legii pentru a formula o singură variantă de propunere care ulterior să fie aprobată de Plenul Comisiei de Administrație Publică, urmând apoi votul în parlament.

În anul 2020, în grupul de lucru s-a discutat foarte fugitiv propunerea de modificare a legii ajungând să se parcurgă de la articolul 1 până la articolul 30 dar fără să se discute în amănunt.

La reluarea activității grupului de lucru în 2021, cu parlamentari de la majoritatea partidelor politice s-a procedat la discutarea articolelor începând cu articolul 31. În acest an, Liga a participat la trei întâlniri ale grupului: prima în 24 martie, următoarea în 31 martie şi cea mai recentă în data de 14 aprilie, legea fiind dezbătută doar până la articolul 48. De precizat că legea are 109 articole şi că în 2021 în trei întâlniri s-au discutat abia 18 articole.

De remarcat că spre deosebire de membrii grupului de lucru din 2020, parlamentarii tuturor partidelor reprezentate în grup au cu totul altă abordare, mult mai constructivă şi mai aplicată. Faptul că se avansează foarte greu se datorează modului în care se poziționează reprezentantul MDLPA (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) care, la majoritatea propunerilor, se opune şi încearcă să convingă parlamentarii să nu fie de acord cu unele propuneri foarte utile și necesare. S-a ajuns ca la un articol un parlamentar să se exprime cu cuvântul ”Victorie!” după ce reprezentantul ministerului a fost de acord cu propunerea parlamentarului.

O problemă foarte discutată a fost cea referitoare la adunarea generală reconvocată. Actuala lege prevede în mod obligatoriu să se facă dovada că fiecare membru al asociației de proprietari a fost anunțat, chiar şi în cazul în care nu este în țară si nu știm unde să-l găsim. În aceste condiții nici o adunare generală reconvocată nu poate fi statutară. Povestea continuă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *