Ce rată de imunitate are România. Gheorghiţă: „Este puțin probabil să atingem 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai”

gheorghita

Valeriu Gheorghiță a anunţat că obiectivul pe care și l-au propus autoritățile, acela de ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID până la 1 iunie, va fi atins probabil cu o întârziere de maximum două săptămâni. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, rata de imunitate în România probabil că depăşeşte deja 30-35%.

CITEȘTE ȘI: Propunerea OMS pentru România: 30 km/oră, viteza maximă admisă în orașe. Ce spun șoferii

Medicul Valeriu Gheorghiţă se arată sceptic cu privire la atingerea ţintei de cinci milioane de români vaccinaţi până la finalul lunii mai.

„Este una dintre bornele anunțate de primul-ministru și care este asumată de campania de vaccinare, însă uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni și în mod deosebit la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza 1, predicția ne arată că este puțin probabil să atingem cinci milioane de persoane vaccinate la 31 mai, însă cu siguranță în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acel obiectiv”, a declarat miercuri seara Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că evoluția numărului de cazuri în România este bună.

„România este în scenariul verde cu o rată medie cumulată de incidență de 1,71, ceea ce este foarte bine și cu siguranță că prin campania de vaccinare și depășind deja peste 4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă o rată de acoperire vaccinală medie la nivel național de circa 23% cu cel puțin o doză, se regăsesc aceste beneficii”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Medicul susține că imunitatea de grup, în mod real, obținută prin vaccinare și prin boala naturală este mult mai mare decât 23%.

„Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție Sars-Cov-2 raportate la nivel național, probabil că în mod real sunt de cel puțin 2 până la 5 ori mai multe, deci dacă am lua de două ori mai multe cazuri ar însemna cel puțin două milioane de cazuri care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate, sigur cu un anumit grad de suprapunere, deja vorbim de circa 6 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate, ori din acest punct de vedere ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a precizat Velariu Gheorghiţă.

El a mai spus că în ultimele zile, după relaxarea unor restricţii al căror rol a fost prevenirea răspândirii virusului, intenţia de vaccinare a rămas la fel de mare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ce rată de imunitate are România. Gheorghiţă: „Este puțin probabil să atingem 5 milioane de persoane vaccinate la 31 mai”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *