Ce faci când ai pierdut trenul dezvoltării?

ciacova 2

Ciacova este iarăși oraș de câțiva ani, dar parcă mai bine ar fi fost dacă ar fi redevenit comună. Dincolo de această dilemă a edililor, există câteva realități tari ale prezentului. Una dintre ele este aceea că burgul timișean a pierdut cadența propriei sale dezvoltări economice.

Dacă alte orașe au fost mai norocoase în această privință, exemplul cel mai apropiat fiind Deta, Ciacova, în afara asistenței sociale, unde excelează, nu prea are altă economie, decât o fabrică și aia cu puțini angajați, un comerț care abia pâlpâie și agricultura.

Astăzi, dacă vreun investitor ar dori să se implanteze aici, pare a fi tardiv. Astfel, ne spune edilul-șef Petru Filip, o firmă din Timișoara căuta nu demult 20-25 de muncitori la Ciacova și nu i-a găsit.

Recent, o tâmplărie ar fi fost pusă pe roate în oraș, dar cele 60 de persoane care ar fi urmat să fie angajate nu au fost de găsit. Iată, acesta nu e singurul exemplu când dezvoltarea economică are limitele ei. O întâlnim tot mai des prin localitățile Timișului, iar lipsa de personal disponibil nu mai poate fi negată.

Se cunosc și cauzele. Una dintre ele este, desigur,exodul multor bănățeni în străinătate, pentru a găsi un loc de muncă mai bine remunerat decât în țară. Dar rămânerea în urmă a multor zone este cauzată și de lipsa infrastructurii, mai mereu reclamată de investitori. În acest domeniu, cu toate progresele făcute, rămânem încă departe de un optim.

Iată, însă că, și acolo unde această cerință este satisfăcută, lipsesc resursele umane. Fără oameni disponibili să muncească nu se poate clădi economie. În lipsa ei, nu există resurse proprii de dezvoltare, iar în acest cerc vicios pare că au călcat destule localități bănățene. Una dintre ele este, iată, Ciacova.

Iar aceasta este, de fapt, marea chestiune, nu cea privind statutul său administrativ, de oraș sau de comună…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ce faci când ai pierdut trenul dezvoltării?

  1. Chiar nu înțeleg..!! Pai daca excelează in asistenta sociala..cum de nu se găsește forță de munca?? In fine, ar fi mai bine daca o televiziune ar filma si arata o simpla dimineața in Ciacova, cu unii dintre cei ce beneficiază de ajutor social, care in loc sa fie îndrumați si alocați sa se ocupe de munca in folosul comunității, pentru ca legal pentru asta beneficiază de un ajutor din partea noastră a celor ce plătim impozite si taxe, Ei pur si simplu stau si cerșesc o țigară sau un leu, doi..pentru a-si cumpăra o sticla de spirt(mona) !! Si nimeni din primărie sau adiacente(politia locala) nu face nimic!! Rusinicaaa…domnilor mai mari!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *