Ce ascunde Judecătoria Timișoara în legătură cu infractorii bolnavi psihic?

bolnav psihic

Circula, pe vremuri, o vorbă: ai dungă în buletin, ești iertat de pedeapsă. În vechea legislație românească, persoanele considerate inapte din punct de vedere psihic nu răspundeau în fața legii pentru faptele ilegale săvârșite, acestea fiind însă instituționalizate în spitale de specialitate.

Legea este în vigoare și astăzi, doar că, cel puțin în instanțele din Timișoara, se aplică, în unele cazuri, după ureche. Cu alte cuvinte, rămâne la latitudinea subiectivă a judecătorilor să stabilească ce pedeapsă să aplice infractorilor cu discernământ abolit.

Criteriile după care se ghidează magistrații timișoreni în astfel de situații sunt neclare și… secrete, potrivit reprezentanților Judecătoriei Timișoara, care ne-au comunicat că acestea ”privesc exclusiv modul de soluționare a litigiului și de aplicare a dispozițiilor legale incidente în cauză. Aceste elemente sunt strâns legate și nu pot face obiectul unor verificări administrative”.

De cealaltă parte, însă, reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara ne-au declarat că, în cursul anului trecut, au clasat șase dosare în care au fost anchetați învinuiți care au avut probleme de natură psihică. În patru dintre acestea a fost sesizată Judecătoria Timișoara (care lucrează în secret), iar în două dintre ele a fost sesizat Spitalul de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță din Jebel, în vederea luării măsurii internării acestora.

În mod firesc și legal, persoanele suferinde de tulburări psihice grave ar trebui instituționalizate în centre medicale specializate. Totuși, din motive pe care reprezentanții Judecătoriei Timișoara nu vor să le facă publice, mulți dintre ei ajung în penitenciare.

În cel din Timișoara, de exemplu, sunt încarcerate 57 de persoane (dintre care șase arestate rpeventiv), cu vârste cuprinse între 19 și 67 de ani, care prezintă tulburări psihice. Unsprezece dintre acestea au fost condamnate definitiv pentru omor.

”Persoanele cu afecţiuni psihice nu au un regim de detenţie diferit de-al celorlalţi deţinuţi, fiind aplicate prevederile legale specifice bolii, tratamentul acestora asigurându-se conform recomandărilor medicilor specialişti, sub supravegherea personalului sanitar”, au declarat reprezentanții penitenciarului de pe strada Popa Șapcă.

Potrivit acestora, instituția a încheiat un contract de prestări servicii cu un medic specialist psihiatru, pentru examinarea persoanelor bolnave. Totodată, prin intermediul compartimentului de Asistenţă psiho-socială, se asigură, sistematic, intervenția de specialitate asupra persoanelor cu afecțiuni psihice.

Cu alte cuvinte, la noi legea se aplică și… nu prea. Pentru că este evident faptul că un penitenciar are un cu totul alt scop, iar infractorii cu tulburări psihice, grație dispozițiilor magistraților timișoreni, își duc acum existența printre ceilalți condamnați și angajați ai instituției, în loc să fie ținuți sub observație într-un spital de specialitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *