Ce alimente consumă românii în funcție de zona geografică

mancare traditionala

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică efectuează un studiu naţional privind consumul de alimente al populaţiei cu vârsta cuprinsă între zece şi 74 de ani, în conformitate cu metodologia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor.

CITEȘTE ȘI: Alertă! Un cetăţean oferă un ghiul la schimb cu motorină, pe marginea şoselei, în Timiş

Studiul se desfăşoară pe un eşantion de 1.500 de consumatori, distribuiţi în mod reprezentativ pe zone geografice, zone de reşedinţă şi grupe de vârstă la nivelul întregii ţări, prin efectuarea de interviuri privind consumul de alimente. Astfel, în perioada august – decembrie 2019, vor fi intervievaţi cu privire la consumul de alimente un număr de 300 de consumatori în grupul de adolescenți (10-17 ani), 540 de consumatori în grupul de adulți (18-64 de ani), 260 de consumatori în grupul de vârstnici (65-74 de ani), 140 de femei în perioada de maternitate și 260 de vegetarieni/vegani, care vor răspunde la întrebările puse de investigatorii de teren.

Evaluarea va fi realizată în două sezoane, rece și cald, deoarece studiile anterioare au arătat că există diferențe sezoniere importante de aport alimentar. Fiecare repondent va fi intervievat de 2 ori. Primul interviu se va desfășura față în față la locuința repondentului, iar cel de al doilea va fi desfășurat telefonic în același sezon, cu o pauză de minimum 7 zile între ele.

Informaţile colectate vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei baze de date privind consumul de alimente la nivel naţional, în conformitate cu cerinţele EFSA.

De asemenea, informaţiile colectate vor fi transmise către EFSA ca parte a cerinţelor studiului, România contribuind astfel la dezvoltarea bazei de date europene pentru consumul de alimente.
Participarea consumatorilor români la studiu reprezintă un avantaj, în contextul în care România va deţine o bază de date privind consumul naţional de alimente, permiţând astfel o mai bună evaluare a riscurilor legate de alimente și, implicit, aplicarea de măsuri de prevenire şi remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie al sănătăţii cetăţenilor.

”Încurajăm consumatorii români să participe la acest studiu, având în vedere şi faptul că pentru prima oară vom avea certitudinea că specificul naţional privind consumul de alimente va fi inclus în opiniile ştiințifice privind siguranţa alimentelor, elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor”, au transmis reprezentanții ANSVSA.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *