Cazurile de mușcături de căpușe, monitorizate de autoritățile timișene

muscatura capusa 2

Numărul cazurilor de înțepături de căpușe sunt monitorizate, începând cu această primăvară, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș.

CITEȘTE ȘI: Într-o comună de lângă Timişoara se ridică un mic… orăşel. 1.000 de apartamente, grădiniţă, şcoală şi supermarketuri, pe 70 de hectare

”Am primit o înștiințare de la DSP prin care ni se solicită să raportăm săptămânal numărul cazurilor. Săptămâna trecută au fost înregistrați 33 de pacienți care s-au prezentat în unitatea noastră după ce au fost înțepați de căpușă.

Sunt destul de multe cazuri”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș Timișoara.

Potrivit acestuia, în situațiile în care insecta nu a fost îndepărtată în primele 24 de ore de pe piele, se impune tratament profilactic cu antibiotic pentru o perioadă de trei zile, pentru a contracara pericolul de îmbolnăvire prin boala Lyme, produsă de un microb numit borelia.

CITEȘTE ȘI: Avertisment AccuWeather: Vom fi loviţi de furtuni severe și chiar tornade

Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire cu boala Lyme se vindecă în urma tratamentului, iar unele chiar spontan, doar un mic procent cronicizânduse și ducând la tulburări cardiace, neurologice sau articulare.

”Puține căpușe sunt parazitate și, astfel, riscul de boală Lyme e mic.

În plus, afecțiunea nu e una foarte gravă. Există însă și encefalita de căpușă, produsă de diferite virusuri, care duce la boli grave și mortalitate mare, neavând tratament specific. Noi nu am prea avut astfel de cazuri”, a precizat Virgil Musta.

Encefalita de căpușă este o boală virală declanșată de flavivirusuri transmise prin înțepătura insectei.

Sunt aceleași căpuşe care pot transmite și boala Lyme.

Boala este corelată cu expunerea la căpușe în zonele împădurite din Europa Centrală și de Est, în lunile de primăvară și vară. Conform datelor Ministerului Sănătății, în România au fost 57 cazuri de encefalită de căpușă în anul 2010 și 32, în 2011.

Pentru a preveni îmbolnăvirile, medicii recomandă ca, după ieșirile în natură, să se examineze cu atenție întregului corp, în special zona inghinală, pentru a urmări primul semn al înțepăturii și anume pata înroșită și întărită de pe piele.

De asemenea, specialiștii recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

Cea mai eficientă metodă de a scăpa de pericolul înțepăturii de căpușe constă în deparazitarea zonelor verzi de către autoritățile locale.

Îndepărtarea căpușei poate fi făcută fie acasă, fie într-o unitate sanitară. Înainte de a încerca extragerea insectei, locul respectiv va fi tratat cu iod sau spirt medicinal, pentru că astfel căpușa va ameți și își va relaxa musculatura, fiind mai ușor de îndepărtat.

În cazul în care această operațiune eșuează, iar corpul insectei a fost rupt, se impune apelarea la ajutorul de specialitate al unui chirurg.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *