Caz revoltător în Timiș! Drama băiatului lăsat în fundul gol de statul român

La 18 ani, Alexandru Şerban pare un tânăr normal, cu poftă de viaţă, dorinţe şi aspiraţii specifice vârstei. Băiatul din Niţchidorf s-a înscris chiar şi la facultate, pentru că îi place şcoala şi nu vrea să fie diferit faţă de ceilalţi tineri care vor să înveţe.

Cei care nu îl cunosc prea bine, nu ştiu însă că Alex are probleme medicale grave, pe care nimeni nu şi le-ar dori. S-a născut fără anus, fără vezică, fără ureter şi fără uretră, iar intestinele erau în cruce. Au fost necesare 13 operaţii, în România, Ungaria şi Germania, pentru ca băiatul să fie, măcar aparent, în rând cu tinerii de vârsta sa.

Puţini ştiu însă că are nveoie de 20 de pamperşi pe zi, că este dependent de catetere urinare şi că urmează un tratament foarte strict. Fireşte, nu se poate  descurca singur, iar mama sa trebuie să îl ajute, chiar dacă acest sprijin îi răpeşte intimitatea.

„Suntem dependenţi unul de altul. E normal să îl ajut, chiar dacă văd că, de multe ori, se simte deranjat de asta, pentru că are 18 ani, ţine şi el la intimitatea lui. Dar nu am ce face, trebuie să îi fac şi clisme, măcar să fie curat atunci când merge la comisie”, spune cu amărăciune mama lui Alex, o femeie căreia  tocmai această comisie avea să îi dea viaţa peste cap.

Pe scurt, după 18 ani în care a fost încadrat cu handicap grav, Alex a fost „retrogradat” (termenul e cinic, dar descrie cel mai bine aberaţiile sistemului) la handicap accentuat, ceea ce înseamnă că va rămâne fără asistent personal. Adică, nu mai are cine să îi pună pamperşi, să îi schimbe sondele, să îi facă clismă şi să îi prepare medicamentele.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a considerat că Alex se poate descurca singur. Şi l-a lăsat în…  fundul gol.

Poate că responsabilitatea nu trebuie acordată direct membrilor comisiei de evaluare, ci mai degrabă trendului imbecil care există în sistemul de asistenţă socială: pentru că în trecut au fost acordate, cu mare lejeritate, favoruri sociale, s-a ajuns în cealaltă extremă, în care se taie chiar şi drepturi fireşti, de frica organelor de control. Aşa că mai bine se taie tot. Pe Alex l-au mai tăiat o dată, a 14-a oară…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Caz revoltător în Timiș! Drama băiatului lăsat în fundul gol de statul român

  1. tot anul trecut si anul acesta in iarna am aratat ca aberatia legiferata de tehnocrati,[ vedeti ORDIN Nr. 1306/1883/2016 din 17 noiembrie 2016 monitor oficial 994/2016 prin care copiii au fost incadrati in grad de handicap mai ales in functie de mediul social asa incat unii cu boli grave au primit grad de handicao mediu fara insotitor ,]trebuie abrogata si rescrisa intreaga reglementare dar doamna Olguta nu aude deci…..!!!

Lasă un răspuns