Cavalerul timişorean decorat de președintele Iohannis își petrece Revelionul la urgențe

Cosmin Muntean

Ce bucurie mai mare poate să aibă un bolnav aflat pe patul de spital – când parcă oxigenul nu mai ajunge suficient în plămâni, inima bate mai repede, unghiile s-au învinețit, picioarele s-au îngreunat, iar puterile și speranțele îl părăsesc -, decât să-l audă pe doctorul în mâinile căruia își pune viața urându-i ”La munți ani!”.

S-a întâmplat la Timișoara de multe ori și se va repeta și în acest an. Cavalerul înnobilat la mijlocul lunii trecute de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul ”Meritul Sanitar” – în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute în executarea misiunilor încredințate pentru întreaga carieră dedicată salvării de vieți omenești – va lupta și în noaptea de Revelion împotriva suferințelor și a morții.

”De obicei, lucrăm și nu ne dăm seama că trecem în Noul An. Ratăm momentul și urările ni le adresăm mai târziu, aproape de predarea turei. La precedentul Revelion petrecut la Urgență, chiar la ora 24, mă ocupam de un pacient cu insuficiență repiratorie acută și când mi-am dat seama că suntem deja în Noul An i-am spus <<La mulți ani!>>. Mi-a răspuns, parcă simțind o încurajare”, spune Ioan Cosmin Muntean, medic primar și coordonatorul echipei de gardă din noaptea de Revelion de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Fără sărbători în această iarnă

Ioan Cosmin Muntean nu numai că nu va petrece Revelionul în acest an, dar nu a serbat nici Crăciunul, pentru că a fost de gardă pe elicopterul SMURD.

”Vin ca la o zi de muncă obișnuită. Preiau tura, fac verificările de materiale și… la treabă! Recuperarea distracției de sărbători (lucru pe care îl practică ospătarii ori muzicanții – n.r.) nu se face în cazul medicilor. Asta e munca noastră. La urgențe lucrez 144 de ore pe lună și fac și patru-cinci gărzi în prespital, respectiv pe mașina de terapie intensivă mobilă sau pe elicopterul SMURD. În total am 250 de ore pe lună”, spune medicul timișorean.

Doctorul estimează că, alături de el și de ceilalți 16 colegi, vor… (pe)trece noaptea dintre ani la Urgențe circa 80 de timișeni.

”Într-un an, de Revelion, am avut foarte multe cazuri chirurgicale. Dar nici o zi nu seamănă cu alta. Pe lângă <<surprize>>, mă aștept ca în fiecare an să avem pacienți cu intoxicații etanolice, traumatisme prin agresiuni și pacienții deja <<fideli>> – cazuri medicale – care vin cu o anumită regularitate pe la noi. Nu trebuie uitate persoanele nevoiașe care caută un pic de căldură, pe care, de când există adăposturi în oraș, le îndrumăm spre acestea, după ce le efectuăm consultul medical. Înainte își petreceau Revelionul la Urgență”, spune Ioan Cosmin Muntean.

Ani de pregătire și, pe ici – pe colo, câte ”un mulțumesc”

Ioan Cosmin Muntean s-a pregătit temeinic pentru examenul de rezidențiat.
”A fost în 1997. Prima dată am susținut examenul în toamnă, dar s-a anulat pentru că au existat suspiciuni de fraudă. Astfel, totul s-a reluat în iarnă. Eu, la ambele examene, promovasem. Am ales medicina de urgență pentru că e mai provocatoare, întâlnești tot timpul pacienți cu diferite probleme de sănătate, patologia e mai vastă. În plus, îți dă și o satisfacție profesională uriașă pentru că prin natura specialității procedurile executate sunt salvatoare de vieți. Nu mi-a părut rău că am făcut această alegere. Am văzut cum se dezvoltă o astfel de specialitate, introdusă în nomenclator cu trei-patru ani înainte de a susține eu examenul de admitere la rezidențiat”, spune doctorul.

Când SMURD-ul a luat ființă și la Timișoara, Ioan Cosmin Muntean s-a prezentat ca voluntar și a muncit aproape trei ani fără remunerație. ”Țin minte prima gardă la SMURD, desfășurată pe mașina de terapie intensivă mobilă. Am fost solicitați la o pacientă care a căzut de la înălțime. Prezenta traumatisme majore incompatibile cu viață. N-am reușit s-o salvez… Am însă o mare bucurie când pacienții care, după ce au trecut pe la Urgențe și au fost tratați pe secțiile spitalului și s-au externat, vin să ne mulțumească. Nu sunt mulți care vin, pentru că unii uită de noi după ce s-au făcut bine. Fiecare <<mulțumesc>> venit de la cei la a căror salvare am participat e o confirmare a faptului că am reușit și oamenii respectivi sunt în viață”, spune medicul.

După o noapte de glorie, le-a dăruit părinților decorația

Luna noiembrie a acestui an a adus o confirmare oficială a meritelor doctorului timișorean. Ioan Cosmin Muntean a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Sanitar” în grad de cavaler.

”A fost o surpriză. Din punct de vedere profesional e o mulțumire foarte mare. Am primit o decorație și certificatul însoțitor. O zi le-am păstrat acasă. În dimineața următoare le-am oferit părinților”, spune cavalerul care are ”la scară” o mașină de… terapie intensivă mobilă și un elicopter.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “Cavalerul timişorean decorat de președintele Iohannis își petrece Revelionul la urgențe

      1. Da,frumos din partea presidentiei!Dar poate compensa o diploma de onoare truda
        si sacrificiul pe care-l face acest OM?Doctore,sa ai parte de sanatate si sa-ti reversi toata dragostea fata de cel care ajunge pe mana ta,cel caruia si secundele ai sunt
        De pret.De aici din Dacota de Sud US,ati doresc un sincer la multi ani.

  1. M-as bucura sa se intample in realitate ceea ce scrie aici Pentru ca am amintiri negre si triste dintr-o „realitate” … recenta …. si multe altele, la fel de triste … din spitale romanesti….din anii trecuti.
    Am petrecut aseara peste 3 ceasuri la urgente la Clinicile Noi Timisoara, cu un bolnav in stare foarte, foarte grava … am intrat de multe ori sa intrebam (eram patru persoane din familie care asteptam, cuminte si corect, afara) nimeni, absolut nimeni nu ne-a spus decat ASTEPTATI, AVETI RABDARE!… si … la un moment dat ne bate in geamul salii de asteptare, un sofer de la ambulanta si ne intreaba: Ce faceti, nu veniti? Noi, consternati (dupa ce ne-am dumirit ca noua ni se adresa), tot prin geam: Unde? … El zice: La spital! … Noi: Ce spital? El: Bolnavul e in salvare, noi plecam ….
    In fine … cam asta e …. Nimeni nu s-a obosit sa ne spuna ceva … ba chiar familiei celuilalt bolnav din ambulanta i-au spus alt spital … de au ajuns oamenii dupa inca o ora la spitalul unde erau bolnavii „nostri” …
    Eu de ani de zile ma intreb: Nu li se predau si lectii de O M E N I E la facultatea de medicina? Se vehiculeaza ideea ca doctorii romani sunt bine pregatiti profesional, or fi … nu zic nu, dar la partea de relationare cu bolnavul si familia, eu, dascal de profesie, ii declar REPETENTI! Si evaluarea a durat ceva ani si a fost directa: eu si ei! Nu din auzite, nu din citite.
    Iar aici nici macar nu era vorba de omenie, sunt convinsa ca exista o procedura de respectat … cu informarea familiei etc. etc …
    Daca doctorul decorat „exista”, Dumnezeu sa-l tina! Dar cei de aseara… de la celalalt spital… ar avea cate ceva de invatat de la el ….

  2. Daca democratia este un mecanism ce regleaza guvernarea precum meritam ,in sanatate dstra. si zeci de mii de doctori romani contrazicand parearea lui Bernard Shaw ridicand prin devotament si profesionalsm peste sustinerea noastra morala si mai ales materiala serviciile medicale .
    Din Boson va doresc sa fiti fericit si sa zambiti mereu .
    La Multi Ani !
    Prof. Alexandru Valeriu ..

  3. Mulțumim din suflet.Tara noastră are nevoie de oameni ca dumneavoastră! Va doresc multa sănătate și mulțumire sufleteasca pentru noul an care bate la ușă 2016.
    De asemenea mulțumirea cu siguranță o ve-ti primi de la Dumnezeu.
    La multi ani !

  4. Va multumesc domnule doctor si va felicit, in special pentru gestul de a doua zi. Viata merge inainte si incazul meu dupa ce a fost in mainile dvs acea noapte de august 2015, cand dupa staruinte si repetari ati elucidat cauza si astfel azi va pot fi recunoscator.
    La multi ani cu bucurie. Dr. M. Borcoman.

  5. Va multumesc si eu, chiar daca nu va cunosc. E o surpriza placuta pentru mine ca , totusi, va sunt recunoscute meritele. Un an cat se poate de bun, cu multe bucurii in plan profesional si personal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *