În căutarea gustului pierdut… Ce se întâmplă cu terenurile din zona Tomnatic – Gottlob – Comloșu Mare – Lenauheim

gottlob 9

Mulți cultivatori susțin că nu mai există pepene românesc, întrucât cele două soiuri care erau pe piață, ”Oltenia” și ”Dulce de Dăbuleni”, nu se mai cultivă, toate semințele fiind aduse din străinătate. Cele mai multe semințe vin Olanda, Croația și Bosnia.

Lubenița de Dăbuleni nu se mai cultivă nici în Dăbuleni, o spune și Cristian Cerba, viceprimarul din Gottlob, care afirmă că și în comună, ca în toată țara, se cultivă semințele aduse din import, deoarece se coc mai repede. Aceasta în condițiile în care Gottlobul și-a făcut un renume prin cultivarea lubeniței și organizarea unui festival tematic.

În ultimii ani, terenurile au început să fie tot mai mult folosite, iar prețul acestora, desigur, a crescut. La acest ultim aspect contribuie substanțial și calitatea terenului arabil, zona Tomnatic – Gottlob – Comloșu Mare -Lenauheim fiind cunoscută pentru acest lucru. În Gottlob, circa 400 de hectare sunt cultivate cu lubeniță, iar bănățenii obișnuiesc să-și lucreze singuri pământul.

”Asociații agricole foarte mari pe raza comunei nu sunt, pentru că oamenii își lucrează terenurile. Avem consăteni în vârstă de 70 de ani care cultivă pământul”, spune Cristian Cerba, viceprimarul comunei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *