Cât de vinovate sunt autoritățile locale de tragedia de la Timișoara?

bloc toxic 3

În decurs de trei zile, 15 apeluri au fost efectuate către Serviciul de Ambulanță Timiș, de la aceeași adresă, respectiv de pe strada Miorița nr. 8 din Timișoara. Dintre acestea, șapte de către o singură familie.

Astfel, sâmbătă, în 16 noiembrie, în intervalul orar 9,23 – 18,21, au fost înregistrate șase apeluri la Serviciul de Ambulanță Timiș, venite din partea unor locatari din blocul nr. 8 de pe strada Miorița, care prezentau simptomatologii asemănătoare, respectiv vărsături, inapetență, dureri de cap și de stomac.

Doi dintre copii, unul în vârstă de zece zile, celălalt, de trei ani, au fost transportați la Spitalul ”Louis Țurcanu”, unde au fost internați. După câteva ore, micuții au decedat. Medicii care i-au consultat nu și-au dat seama că micuții au fost intoxicați cu substanțe nocive, punându-le diagnostice diferite. În cazul bebelușului, s-a crezut că s-a înecat cu lapte, iar în celălalt caz, că au apărut complicații ca urmare a unei boli metabolice, un început de diabet.

A doua zi, la aceeași adresă, au fost înregistrate alte patru apeluri de solicitare a ambulanței. Două dintre ele au fost efectuate de părinții bebelușului decedat. A doua oară au fost transportați la Spitalul Județean. După câteva ore, este dus, la același spital, un alt locatar în vârstă de 22 de ani. Pacienții consultați prezentau amețeli, stări de vomă, dureri abdominale, inaptență. În noaptea de duminică spre luni, sunt efectuate încă patru apeluri la ambulanță. Unul dintre ele este al mamei micuțului decedat, în vârstă de 29, revenită între timp acasă de la spital. Este consultată, dar refuză să se reîntoarcă în unitatea medicală. Luni dimineața, femeia cheamă din nou ambulanța. Este dusă la spital, însă în timpul transportului intră în stop-cardiorespirator și moare.

În tot acest răstimp, nici cei de la Serviciul de Ambulanță Timiș, nici medicii din unitățile spitalicești nu își pun semne de întrebare și nimeni nu alertează poliția, deși, în decurs de 48 de ore, toate apelurile au fost efectuate de la aceeași adresă. Reprezentanții UPU și SAJ spun că simptomatologia era totuși diferențiată, având în vedere și efectele postraumatice ale mamei care și-a pierdut copilul, iar legătura între cazuri nu a putut fi stabilită decât în momentul decesului acesteia. Adică după 48 de ore.

Abia luni, autoritățile intră în alertă. ISU trimite la fața locului mai multe echipaje pentru decontaminarea zonei, DSP colectează probe de apă, poliția deschide o anchetă. Rezultatele preliminare conduc spre ipoteza că oamenii din bloc au fost contaminați cu substanțe extrem de nocive, ca urmare a unei deratizări efectuate recent în blocul respectiv. Se dă de urma patronului firmei, care, fiind unicul angajat, a efectuat lucrarea de deratizare. A doua zi, vin rezultatele: apa nu este contaminată, dar substanța folosită la deratizare conține un procent foarte ridicat de fosfor metalic. Apoi, urmează întrebarea: cum a fost posibilă o asemenea tragedie?

Firma contractată pentru deratizare, Bistim Dera, își începuse activitatea în anul 2015. Potrivit directoarei Direcției Sanitar-Veterinare Timiș, Cristina Popa, societatea a încheiat un contract de colaborare/supraveghere cu un cabinet veterinar, așa cum prevede legislația. Din 2017, însă, firma nu a mai avut un altul. DSV a descoperit acest lucru abia recent, ca urmare a celor întâmplate. Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică Timiș nu a controlat niciodată această firmă, deși, culmea (!) ea apărea pe site-ul instituției ca fiind societate omologată pentru efectuarea de deratizări și dezinsecții. De altfel, o grădiniță din Timișoara a ales această firmă chiar de pe site-ul DSP-ului, în urmă cu un an. Iar ironia sorții a făcut ca luni dimineață, după ce fusese la blocul de pe strada Miorița, patronul firmei să fie chemat să efectueze o ultimă dezinsecție și la această grădiniță. Directoarea unității educative a aflat apoi din presă numele firmei și a sunat la ISU Timiș, pentru a le cere ajutorul.

Reprezentanții inspectoratului s-au deplasat la fața locului, dar au constatat că pastilele folosite în acest caz se înscriau în normele admise de toxicitate. Ca măsură de prevenție, totuși, au dispus ventilarea întregii clădiri.

Întrebate fiind despre competența instutuțiilor care ar trebuie să elibereze avize, să autorizeze firme și persoane în cazul unei societăți comerciale care desfășoară acțiuni de deratizare și dezinsecție, directoarele DSP Timiș și DSV Timiș au răspuns ca politicienii, adică nimic concret. Cu alte cuvinte, oricine dorește să-și înființeze o astfel de firmă o poate cu ușurință, dacă obține câteva hârtii de la primărie, DSP și DSV? Calificarea profesională a angajaților, respectiv a patronului, precum și controlul asupra produsele utilizate rămân niște necunoscute? De altfel, directoarea DSP Timiș, Cornelia Cismaș- Malac, a recunoscut că această firmă nu a fost niciodată verificată, în timp ce Cristina Popa, directoarea DSV Timiș a specificat faptul că instituția pe care o conduce are atribuții limitate în acest sens, acțiunile specifice vizând doar arealul vegetal și animal. Și mai există ceva: nici o asociație de locatari din Timișoara nu a fost întrebată, în ultimii ani, cu ce firmă a colaborat pentru deratizare și care au fost substanțele folosite…

Având în vedere complexitatea cauzei, dosarul în care este cercetată situația intoxicării mai multor timișoreni care locuiesc în imobilul de pe strada Miorița nr. 8 a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș. Procurorul sub coordonarea căruia este efectuată ancheta a audiat mai multe persoane vătămate, precum și pe patronul firmei care a făcut deratizarea blocului. S.I.B., managerul firmei, a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit procurorilor, în cauză există indicii că, în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit “Delicia – GASTOXIN”, ce conţine ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială. Bărbatul a specificat, cu prilejul audierii, locațiile în care a făcut deratizare și dezinsecție.

Cu toate acestea, ISU Timiș nu a fost informat de parchet despre acest lucru. Din păcate, și în acest caz, anchetatorii au continuat să afișeze aceeași discreție vocațională, ascunzându-se în spatele legislației care protejează confidențialitatea datelor. Nici parchetul, nici poliția nu au dorit să divulge numele patronului sau al firmei acestuia, invocând legea care nu le permite acest lucru.

Însă în cazul de față este vorba despre o tragedie colectivă, iar populația avea dreptul să afle cum și mai ales de cine să se protejeze. Dacă informațiile legate de numele firmei nu ar fi ieșit la iveală, cum ar fi putut să se ferească de ea? Cum ar fi știut directoarea acelei grădinițe să sesizeze ISU Timiș pentru a se lua toate măsurile de siguranță? Se va putea, pe viitor, preîntâmpina astfel de situații? Greu de spus. Unii vor bâjbâi prin stufărișul legislativ, unii se vor limita la atribuțiile trasate conform fișei postului, iar alții vor fi copleșiți de volumul mare de muncă…


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cât de vinovate sunt autoritățile locale de tragedia de la Timișoara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *