Cât costă o porţie de hamsii pe litoralul românesc în această vară. Preţurile au explodat la toate produsele şi serviciile

hamsii

Cât costă o porţie de hamsii pe litoralul românesc în această vară. Preţurile au explodat la toate produsele şi serviciile

Primul sezon estival fără restricţii cauzate de pandemie nu este lipsit de probleme, inflaţia în continuă creştere afectând preţurile tuturor produselor şi serviciilor de pe litoralul românesc, de la cazare până la cel mai banal, dar în acelaşi timp gusts, preparat pe care românii obişnuiesc să-l mănânce la malul Mării Negre, şi anume hamsia.

Hotelierii şi proprietarii de restaurante de pe litoralul românesc se confruntă cu preţuri mai mari la materie primă, transport şi utilităţi, astfel că, pe lângă faptul că trebuie să recupereze pierderile din pandemie, acum trebuie să ridice şi mai mult preţurile, pentru a compesa inflaţia.

Unul dintre preparatele tradiţionale de pe litoralul românesc, hamsia prăjită, a ajuns astfel să fie vândut la preţuri exorbitante în comparaţie cu anii trecuţi

La unul dintre restaurantele foarte cunoscute, inclusiv de bucureșteni, de la Agigea, o porție de hamsie prăjită costă 25 de lei/ 200 de grame, inclusiv mujdei, scrie romaniatv.net.

Se poate însă și mai scump de atât. Un alt restaurant din aceeași zonă are în meniu hamsii cu mujdei, lămâie și mămăligă pe plită la 36 de lei porția de 200 de grame.

Mergem și în Constanța, în zona Delfinariului să aruncăm un ochi în meniul unui restaurant popular printre localnici, dar și turiști și găsim aceleași hamsii de Marea Neagră cu mix de salate, mujdei, lămâie și mămăligă pentru 35 de lei porția de 200 de grame.

În plin sezon, însă, pe la terasele presărate de-a lungul falezelor de pe litoralul românesc ne putem aștepta la prețuri mult mai accesibile, dar tot mai mari ca în anii trecuți.

CITEȘTE ȘI: Acțiune fulger în Piața Dacia. Au fost aplicate peste 30 de sancțiuni

Preţurile vor fi, vara aceasta, şi cu 25% mai mari faţă de anul trecut. De vină, spun specialiştii, este situaţia economică din România, dar chiar şi aşa, litoralul nu va duce lipsă de turiști.

Pe de altă parte, una dintre destinaţiile alternative preferate de români când vine vorba de concedii în timpul verii, Grecia, ridică aceleaşi probleme. Până la mijlocul verii, nu mai sunt locuri la charterele spre cele mai populare insule, deşi cazările s-au scumpit cu 25% faţă de anul trecut. Şi transportul pe cont propriu costă mai mult cu 60 de procente, iar tavernele îi aşteaptă pe turişti cu preţuri adaptate inflaţiei.

„Pachetele turistice de la agenţii au aceleaşi preţuri ca anul trecut, în 2021. Sigur, pentru unele unităţi de cazare, unde se fac rezervări individuale, preţurile au crescut cu 5-10%.”, susţine, însă, spune Cristina Vascan, manager filială agenţie turism.

Totuşi, preţurile cresc odată ce te îndepărtezi de continent, către insulele Ionice sau cele din Marea Egee.

„Pentru un hotel de 4 stele, cu demipensiune, 7 nopţi, 600-650 de euro, de persoană. Pentru 3 stele, la 500 de persoană, cu transfer inclus, în regim self catering sau chiar mic-dejun.”, mai spune Cristina Vascan.

În Halkidiki, Pieria, dar şi în arhipelagul Cicladelor se poate ajunge şi pe cont propriu. Vacanţa începe, însă, cu o cheltuială mai mare cu 60% faţă de anul trecut, pentru transport.

Ca să ajungi în nordul Greciei, este suficient un plin. Asta înseamnă în jur de 500 de lei, cu 180 de lei mai mult, doar dus. În Grecia, benzina costă 2,3 euro, iar motorina 2 euro, aşa că bugetul total pentru combustibil va fi de 1200 de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *