Câştigul salarial mediu net a depășit 3.000 lei

În martie, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), salariul mediu nominal brut a fost de 5.050 lei, cu 4,8 la sută mai mare decât în luna februarie.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3.075 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 142 lei (+4,8 la sută). Valorile cele mai mari ale acestui indicator s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (7.491 lei), iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante (1.752 lei).

Comparativ cu luna martie a anului 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7 procente.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 109,3 la sută, iar comparativ cu luna martie a fost de 104,3 la sută.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în în fabricarea produselor din tutun (cu 67,8 la sută), în producția de băuturi, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, asigurări și în activităţi profesionale și în serviciile din tehnologia informaţiei (între 12 şi 24 la sută), în extracţia cărbunelui, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, a maşinilor, utilajelor şi echipamentelor a autovehiculelor de transport rutier, în intermedieri financiare (între 8,5 şi 11,5 la sută), precum și în captarea, tratarea şi distribuţia apei, tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, industria metalurgică, colectarea şi epurarea apelor uzate, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice și a celor textile (între 6 şi 8 la sută).

Singura scădere a câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-a înregistrat în extracţia minereurilor metalifere (-0.9 la sută). În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale acestui indicator faţă de luna precedentă în învăţământ (+3 la sută), în sănătate şi asistenţă socială (+1,4 la sută), respectiv în administraţie publică (+0,5 la sută).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Câştigul salarial mediu net a depășit 3.000 lei

  1. nu fac apologia nici-unui partid dar macar nu dati pietre in partidul care a marit salariile ,pensiile ,a scazut ratele bancare ,a scazut TVA ,a marit alocatia copiilor … nu le mai comparati cu ,crestere preturilor ,nu vedeti ca ponderea o are tutunul …

Lasă un răspuns