Castelul Huniade riscă să devină o ruină de clasa A

castelul huniade 3

Zilele bune în care turistul ori localnicul dornic de o felie de istorie putea să intre în Castelul Huniade, situat în centrul Timșoarei, să-l viziteze și să plece de acolo cu sufletul mai bogat, au apus de peste un deceniu.

Din 2006, constructorii tot lucrează la așa-zisa lui reabilitare și consolidare, dar în prezent monumentul arată mai rău decât în urmă cu zece ani. Lemnăria de pe fațadă nu mai există, dar au rămas câteva cicatrici cumplite din metal, iar tencuiala din porțiunea de sus a dispărut, lăsând cărămida la cheremul intemperiilor. De altfel, infiltrațiile sunt vizibile cu ochiul liber. Nici măcar armurile care și-au reluat locurile deasupra porții principale nu reușesc să dea vreo notă de optimism. Castelul e bolnav și, deocamdată, nimeni nu a reușit să-i pună un diagnostic exact, pentru că autoritățile așteaptă un expert care să-și asume răspunderea.

Cu o istorie care a început în secolul al XIV-lea, Castelul Huniade este socotit cea mai veche clădire din Timișoara, chiar dacă pe scheletul său inițial reconstrucțiile au apărut în straturi, după cutremurele și războaiele la care a fost martor și care aproape l-au distrus de câteva ori.

Structura de rezistență a pus probleme în secolul trecut, iar primele injectări cu beton la temelie s-au făcut prin 1950. Lucrările de consolidare care trebuiau să fie serioase au început în 2006 și, de atunci încoace, se tot lucrează, dar în zadar.

Nu se știe ce s-a întâmplat

De-a lungul anilor au existat mai multe contracte pentru lucrările de consolidare, dar și câteva procese cu constructorul, care a cerut mereu bani în plus. Conducerea actuală a Consiliului Județean Timiș, sub coordonarea căruia se află și Muzeul Național al Banatului (proprietarul clădirii), a solicitat o documentație exactă despre cel mai recent contract. În luna decembrie a anului trecut, constructorul a anunțat finalizarea lucrărilor și s-a trecut la faza de recepție, însă aceasta a adus multe surprize.

Mai sunt doar câteva zile

Având în vedere că proiectantul, dirigintele de șantier și constructorul nu s-au putut pune de acord cu privire la lucrările executate cu adevărat pentru consolidarea aripii de nord-vest a Castelului Huniade, comisia de recepție a fost pusă în dificultate. În cele din urmă, majoritatea membrilor acesteia au decis să amâne recepția și să solicite o expertiză independentă, care să stabilească exact ce s-a făcut și ce nu.

„La ora actuală se află pe SEAP caietul de sarcini pentru realizarea expertizei lucrărilor executate la aripa de nord-vest a Castelului Huniade, așa cum a recomandat comisia de recepție. Împreună cu cei de la Muzeul Banatului, specialiștii din cadrul CJT au elaborat acest caiet de sarcini, care mai poate fi cumpărat până la 31 iulie. Din cât știu eu, există vreo trei firme care au solicitat documentația. Sper să vină cineva serios, care să poată spune exact ce s-a întâmplat acolo și să putem merge mai departe cu reabilitarea clădirii”, ne-a declarat Roxana Iliescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

Principala suspiciune este că lucrările nu au respectat proiectul și, fiind vorba de un monument de clasa A, ar putea exista și consecințe mai aspre ale legii. În plus, în consolidarea Castelului Huniade au fost investite, de-a lungul anilor, sume serioase de bani, care se pare că au fost dați degeaba, din moment ce în clădire încă se infiltrează apa. Situația este cu atât mai rușinoasă cu cât turiștii care vizitează Timișoara sunt din ce în ce mai numeroși, anul 2021 se apropie cu pași repezi, iar autoritățile le pot oferi, deocamdată, doar șansa de a face fotografii de afară unei clădiri aproape dărăpănate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *