Casa de Sănătate forțează pacienții să ajungă sub bisturiu

tratament varice

Pacienții cu varice nu pot beneficia de cele mai moderne metode de intervenție dacă nu scot bani din buzunar.

”Casa de Sănătate nu decontează decât intervențiile chirurgicale clasice, care însă sunt mai dureroase pentru pacient și necesită o perioadă de spitalizare mai lungă. La metodele moderne, bolnavul poate pleca pe picioare în aceeași zi acasă”, a declarat prof. dr. Sorin Olariu, medic-șef la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Criostripping, o metodă revoluționară practicată în țara noastră doar în clinica timișoreană, presupune introducerea unei sonde în venă și răcirea cu un aparat special la -85 de grade Celsius, după care urmează extragerea acesteia. Ablația prin radiofrecvență și metoda cu laser folosesc de asemenea sonde, însă vena este ”prăjită” pe dinăuntru.

”Diferența e financiară. La criostripping sonda se resterilizează și pacientul nu are de suportat costuri suplimentare. În celelalte două metode sonda este de unică folosință, bolnavul trebuind să plătească 300 de euro”, a precizat prof. dr. Sorin Olariu.

Trei sferturi din populație suferă

Anual, aproape 300 de pacienți ajung la Clinica I Chirurgie a Spitalului Județean Timișoara pentru a se trata de varice.

”În funcție de stadiul bolii, varicele afectează până la 75 la sută din populație, iar pentru 32 la sută se impune intervenția chirurgicală. Din păcate, doar jumătate dintre suferinzi sunt diagnosticați și tratați, pentru că nu este o boală care ucide, dar în timp infirmizează. Odată ce apare ulcerul varicos situația se complică, iar vindecarea este foarte dificilă”, a precizat prof. dr. Sorin Olariu, medic-șef la Clinica I Chirurgie din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Ciorapii elastici, utili

Frizerii, stomatologii, ospătarii și chirurgii sunt categoriile profesionale cele mai afectate de varice. Ortostatismul (statul în picioare), fumatul, dieta neechilibrată, bogată în grăsimi, dar și componenta genetică sunt principalele cauze ale bolii.

”Tratamentul este foarte complex. Purtarea ciorapilor elastici este esențială, iar în funcție de caz, tratamentul este medicamentos sau chirurgical. Pentru a preveni apariția și dezvoltarea afecțiunii, este indicată purtarea ciorapilor elastici – recomandabil, achiziționați din farmacii – și evitarea pe cât posibil a statului în picioare o perioadă lungă de timp”, a completat medicul timișorean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns