Cartofii, energia termică și serviciile poștale, în topul scumpirilor

Cartofii şi uleiul, în topul scumpirilor din ultimul an. Va trebui să scoatem din buzunar mai mulţi bani pentru hrana de zi cu zi

Cele mai multe dintre mărfurile alimentare şi nealimentare, dar şi serviciile s-au scumpit, în aprilie, faţă de luna anterioară.

CITEȘTE ȘI: Cod galben de ploi în vestul ţării! Cât de mult va ploua şi până când

Cele mai semnificative creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi, energie termică şi servicii poştale, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Față de decembrie 2018, preţurile mărfurilor şi serviciilor au crescut la aproape toate categoriile, scăderi înregistrându-se la ouă (-5,92 la sută), fasole boabe şi alte leguminoase (-0,16 la sută), precum şi la transportul aerian.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Secretarul unei comune din Timiș a fost demis după ce a denunțat la parchet falsurile descoperite în primărie

Comparativ cu luna martie, în aprilie, în cazul mărfurilor alimentare cel mai mult s-au scumpit cartofii (+4,75 la sută), urmaţi de alte legume şi conserve de legume (+2,48 la sută), fructe şi conserve de fructe (+2 la sută) şi fructe proaspete (+1,68 la sută).

Preţul mărfurilor alimentare s-a majorat, în aprilie faţă de martie, cu 0,68 la sută.

La categoria mărfurilor nealimentare, energia termică s-a scumpit cu 2,06 la sută.

La capitolul de servicii, s-a înregistrat o sporire a tarifelor cu 5,57 la sută în cazul celor poştale și cu 2,64 la sută în cel al telefoniei, respectiv, la furnizarea de apă, canal şi salubritate (+2,93 la sută).

Preţurile mărfurilor nealimentare, per total, au avansat în aprilie faţă de luna anterioară, cu 0,53 la sută.

Comparativ cu luna decembrie 2018, cartofii s-au scumpit cu 32,33 la sută, alte legume şi conserve de legume cu 23,61 la sută şi citricele şi alte fructe meridionale cu 13,09 la sută.

La categoria de mărfuri nealimentare, în aprilie față de decembrie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la combustibili (+5,56 la sută), energie electrică, gaze şi încălzire centrală (+4,67 la sută), tutun şi ţigări (+4,67 la sută, precum și la energia termică (+3,3 la sută).

Comparativ cu ultima lună a anului trecut, prețurile mărfurilor nealimentare au săltat cu 2,29 la sută în aprilie.

În cazul serviciilor, față de decembrie, tarifele la cele poştale au consemnat o creștere cu 5,59 la sută, urmate fiind de cele la telefonie (+4,84 la sută). Serviciile, per total, s-au scumpit cu 2,25 la sută.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cartofii, energia termică și serviciile poștale, în topul scumpirilor

  1. si ce dacă sînt preturi mari ? doar sau mărit si pensiile asa că votati cu drag…..

Lasă un răspuns