Cartelul vacanțelor. Consiliul Concurenței a amendat 13 agenții de turism pentru că s-au coordonat să nu scadă prețurile

vacanta

Consiliul Concurenţei a amendat 13 agenţii de turim şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi totale de 11,42 milioane de lei, echivalentul a 2,4 milioane euro, după ce a constatat că acestea s-au coordonat între ele cu scopul de a evita scăderea prețurilor.

„Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor/pachetelor turistice comercializate”, se arată într-un comunicat al instituției.

CITEȘTE ȘI: O localitate timișeană îşi schimbă înfăţişarea, graţie unui proiect în valoare de patru milioane de euro

Agenţiile de turism nu au redus sub un anumit nivel preţul de vânzare către clienţi pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate. „De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoţionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărţit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creşterii preţului de vânzare”, mai arată Consiliul Concurenței.

„Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor/pachetelor turistice comercializate”, se arată într-un comunicat al instituției.

Agenţiile de turism nu au redus sub un anumit nivel preţul de vânzare către clienţi pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate.

„De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoţionale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărţit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creşterii preţului de vânzare”, mai arată Consiliul Concurenței.

Amenzile date sunt următoarele:

Aerotravel (amendă de 400.754,46 lei)

Air Fla (amendă 9.618,91 lei)

Corali Holidays (amendă 6.644,12 lei)

Eximtur (amendă 685.116,14 lei)

Fibula Air Travel (amendă 88.310,64 lei)

Happy Tour (amendă 519.597,56 lei)

Nova Travel (amendă 124.616 lei)

Paralela 45 Turism (amendă 1.723.737 lei)

Prestige Tours International (amendă 2.139.282,82 lei)

Prompt Service Travel Company (amendă 186.084,73 lei)

Rezeda World Travel (amendă 28.780,08 lei)

Tez Tour (amendă 55.930 lei)

Touring Europabus Romania (amendă 5.397.762,87 lei).

Christian Tour a aplicat la programul de clemenţă, oferind dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit imunitate la amendă, potrivit autorităţii.

Aerotravel, Eximtur, Fibula Air Travel, Nova Travel, Paralela 45 Turism, Prompt Service Travel Company, Rezeda World Travel, Tez Tour, Touring Europabus Romania au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a sancţionat ANAT cu 53.304,02 lei pentru că a interzis membrilor săi să ofere promoții prin reducerea comisioanelor, scrie libertatea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns