Care este diferența între asociație și fundație?

Care este diferența între asociație și fundație?

Pe lângă aspectul financiar referitor la profit, există numeroase alte lucruri prin care se diferențiază o asociație de o fundație.

Deși cele două au o ordonanță comună,  respectiv Ordonanța nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cele doua înregistrează diferențe semnificative. Pentru o alegere corectă, înainte de a începe demersurile privind înființarea uneia asociații sau fundatii, cere mai multe informații de la un avocat specializat.

Asociația, așa cum îi spune și denumirea, este formată din mai multe persoane fizice sau juridice care urmăresc un scop comun. În cazul asociațiilor, putem vorbi atât despre un scop profitabil, cât și unul non-profit.

Fundațiile, pe de altă parte, au scopul de a demara acțiuni și activități cu caracter social, dar non-profit. În cazul fundațiilor, donațiile primite de la persoane sau companii se vor folosi în același scop pentru care s-a înființat – de a ajuta o terță parte.

4 Diferențe între o asociație și o fundație

Pe lângă aspectul financiar referitor la profit, există numeroase alte lucruri prin care se diferențiază cele două. Iată doar 4 dintre acestea:

  • Numărul de persoane necesar

În cazul asociației sunt necesare cel puțin 3 persoane pentru a putea efectua înregistrarea, pe când, în cazul fundației este suficient un singur fondator. Toate persoanele implicate în asociație acceptă și își desfășoare activitatea conform aceluiași scop.

  • Sistemul de guvernare

Fundațiile sunt gestionate de fondator, iar viitorul depinde de deciziile acestuia. Asociațiile, pe de altă parte, își pot modifica și pe parcursul timpului țelurile, în funcție de nevoile identificate.

  • Organe de conducere

Adunarea Generală, Cenzorul (necesar doar în cazul numărul de membrii depășește 15) și Consiliul Director sunt entitățile care se ocupă de stabilirea strategiei și obiectivelor, verificarea modului în care se administrează patrimoniul asociației și, respectiv, punerea în executare a hotărârilor adunării generale.

În cazul fundației, pe de altă parte, vorbim despre Consiliul Director și Cenzor. În această situație, prezența cenzorului este necesară încă de la înființare și are aproape aceleași atribuții precum în cazul asociațiilor.

  • Documente necesare

Pentru că vorbim despre o documentație destul de stufoasă, este mai mult decât recomandat să soliciți sprijinul unei persoane specializate. Un avocat din Timisoara sau de oriunde din țară se poate ocupa atât de pregătirea dosarului, cât și de depunerea acestuia, indiferent dacă vorbim despre o asociație sau o fundație.

Dizolvare și lichidare – asociație vs. fundație

Dacă în cazul asociației putem vorbi despre un număr mai mare de motive, o fundație are o lista mult mai restrânsă. În primul rând, o asociație se poate dizolva prin decizia Adunării Generale, la care se adaugă și următoarele motive:

  • Durata pentru care a fost constituită s-a finalizat
  • Scopul pentru care a fost constituită a fost atins sau, după caz, s-a constatat imposibilitatea atingerii acestuia
  • Scopul nu a fost modificat în termen de 3 luni de la constatarea menționată anterior
  • Nu s-a putut constitui Adunarea Generală sau Consiliul Director în raport cu statutul asociație (mai mult de un an)
  • Numărul de asociați s-a redus sub 3
  • Hotărâre judecătorească: activitate ilegală, se urmărește un alt scop decât cel declarat, insolvența.

CITEŞTE ŞI: Fântâna cu Pești este, în sfârșit, gata

O fundație nu se poate dizolva prin hotărârea Consiliului Director, însă se poate dizolva din următoarele motive:

  • Durata pentru care a fost constituită s-a finalizat.
  • Scopul pentru care a fost constituită a fost atins sau, de asemenea, nu s-a reușit atingerea acestuia și nici modificarea în timp util.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.