Cărbune de suprafață în Timiş! O parte, ajunge şi la export

carbune crivina

Producţia de cărbune a reapărut în estul ju­de­ţului Timiş, deşi minele de la Sinersig sau Ci­reşu au dispărut demult. Pe Valea Cri­vi­nei, acesta este ”extras” printr-o tehnică a­pli­ca­tă la suprafaţă, fără a mai fi nevoie de scoaterea lui din subteran.

CITEŞTE ŞI: Scene dramatice pe DN 6: Două persoane au murit, iar o alta este în stare gravă

Cărbunele este produs pe un teren aflat pe malul râului Nădrăgel, între Crivina şi Nădrag, de către un me­se­riaş angajat al unei firme cu sediul în Moşniţa Nouă. Ia­kab Ignac are 52 de ani şi a venit tocmai din Târgu Mu­reş, pentru a scoate cărbu­ne­le, care după aceea a­jun­ge în comerţ şi apoi sub gră­ta­rele bănăţenilor.

CITEŞTE ŞI: Lavinia Pârva şi Ştefan Bănică se pregătesc să devină părinţi?! Vedeta a vorbit despre sarcină!

”Acesta este mangalul care se g­ă­seşte ambalat în pungile de hârtie, cumpă­ra­te de foarte mulţi oameni pentru a le fo­losi la grătar. E de lucru zi şi noapte, pentru că tehnica nu e deloc simplă şi trebuie să ai grijă să nu se aprindă cuptorul”, ne-a spus Iakab Ig­nac, care are ca­li­fi­ca­re în a­ceastă meserie de pe vre­mea comuniştilor şi pes­te trei decenii de muncă în a­cest domeniu, pe Valea Jiu­­lui, Orăştie, Arad, Văr­ă­dia de Mureş sau Bozovici.

”A­cum nu mai sunt pro­duc­ţiile care erau pe vremea lui Ceau­şescu. Atunci se lucra non – stop şi tot cărbunele a­­jun­gea la export”, îşi a­min­teşte cărbunarul.

Trei tone în două săptămâni

Omul este afumat la pro­priu, zilnic, din cap până în picioare şi doar licărul o­chi­lor îi rămâne curat. Se în­vâr­te timp de două săp­tă­mâni în jurul cuptorului, pentru a scoate căutatul man­­gal.

”În general, intro­du­cem 27 de metri de lemn pe un pat de fân, care este apoi a­co­perit cu un pământ negru nisipos în care facem găuri pentru a alimenta ar­de­rea. Este aprins şi lăsat să ardă mocnit cam 15 zile, dar trebuie să fiu tot timpul a­tent, să nu ia foc cu flacără. Cel mai bun lemn pentru a­cest tip de cărbune este fa­gul, dar folosim şi carpen, stejar sau mesteacăn. După ce deschidem cuptorul, căr­bu­nele vine sfărâmat, în­căr­cat şi transportat pentru am­ba­lare”, ne-a mai spus Iakab Ignac.

Din cei 27 de metri se extrag în medie cam 2,5 – 3 tone de cărbune. În ma­ga­zine, o pungă de 3 kil­o­gra­me costă între 8 şi 10 lei. Mult merge însă la export, în special în Grecia, la pre­ţuri mult mai bune, scrie redesteptarea.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *