Cărbune de suprafață în Timiş! O parte, ajunge şi la export

carbune crivina

Producţia de cărbune a reapărut în estul ju­de­ţului Timiş, deşi minele de la Sinersig sau Ci­reşu au dispărut demult. Pe Valea Cri­vi­nei, acesta este ”extras” printr-o tehnică a­pli­ca­tă la suprafaţă, fără a mai fi nevoie de scoaterea lui din subteran.

CITEŞTE ŞI: Scene dramatice pe DN 6: Două persoane au murit, iar o alta este în stare gravă

Cărbunele este produs pe un teren aflat pe malul râului Nădrăgel, între Crivina şi Nădrag, de către un me­se­riaş angajat al unei firme cu sediul în Moşniţa Nouă. Ia­kab Ignac are 52 de ani şi a venit tocmai din Târgu Mu­reş, pentru a scoate cărbu­ne­le, care după aceea a­jun­ge în comerţ şi apoi sub gră­ta­rele bănăţenilor.

CITEŞTE ŞI: Lavinia Pârva şi Ştefan Bănică se pregătesc să devină părinţi?! Vedeta a vorbit despre sarcină!

”Acesta este mangalul care se g­ă­seşte ambalat în pungile de hârtie, cumpă­ra­te de foarte mulţi oameni pentru a le fo­losi la grătar. E de lucru zi şi noapte, pentru că tehnica nu e deloc simplă şi trebuie să ai grijă să nu se aprindă cuptorul”, ne-a spus Iakab Ig­nac, care are ca­li­fi­ca­re în a­ceastă meserie de pe vre­mea comuniştilor şi pes­te trei decenii de muncă în a­cest domeniu, pe Valea Jiu­­lui, Orăştie, Arad, Văr­ă­dia de Mureş sau Bozovici.

”A­cum nu mai sunt pro­duc­ţiile care erau pe vremea lui Ceau­şescu. Atunci se lucra non – stop şi tot cărbunele a­­jun­gea la export”, îşi a­min­teşte cărbunarul.

Trei tone în două săptămâni

Omul este afumat la pro­priu, zilnic, din cap până în picioare şi doar licărul o­chi­lor îi rămâne curat. Se în­vâr­te timp de două săp­tă­mâni în jurul cuptorului, pentru a scoate căutatul man­­gal.

”În general, intro­du­cem 27 de metri de lemn pe un pat de fân, care este apoi a­co­perit cu un pământ negru nisipos în care facem găuri pentru a alimenta ar­de­rea. Este aprins şi lăsat să ardă mocnit cam 15 zile, dar trebuie să fiu tot timpul a­tent, să nu ia foc cu flacără. Cel mai bun lemn pentru a­cest tip de cărbune este fa­gul, dar folosim şi carpen, stejar sau mesteacăn. După ce deschidem cuptorul, căr­bu­nele vine sfărâmat, în­căr­cat şi transportat pentru am­ba­lare”, ne-a mai spus Iakab Ignac.

Din cei 27 de metri se extrag în medie cam 2,5 – 3 tone de cărbune. În ma­ga­zine, o pungă de 3 kil­o­gra­me costă între 8 şi 10 lei. Mult merge însă la export, în special în Grecia, la pre­ţuri mult mai bune, scrie redesteptarea.ro.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *