Caravana Filmelor TIFF poposeşte la Arad

tiff arad 1

Cea de-a zecea ediție a Caravanei Filmelor TIFF își continuă traseul prin țară și în luna august. De astăzi până duminică, nu mai puțin de opt filme vor fi proiectate la Arad, la Cinema Arta, atât în interior, cât și în aer liber.

CITEȘTE ȘI: Tehnologia modernă, la braț cu arta

Weekend-ul cinematografic începe azi, la ora 19,30, în sală, cu lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira de excepție „Lajkó: țigan în cosmos / Lajkó: Cigány az űrben”, cu Tamás Keresztes și Tibor Pálffy (nominalizat în 2010 la Premiile Gopo pentru rolul secundar din Katalin Varga) în distribuție. Filmul pornește de la ideea că primul om care s-a întors în viață din spațiu nu a fost Yuri Gagarin, ci Lajkó Serbán, un pilot țigan din Ungaria, devenit unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece. La începutul anului 1957 URSS se decide să aleagă, din tot blocul socialist, Ungaria pentru șansa de a participa la selecția primului cosmonaut al lumii, care urmează să fie și primul om în spațiu. Tovarășul Karmazsin Jenő, președintele Cooperativei „Nămol Roșu” din Kunmadaras, cunoaște cine ar putea fi candidatul ideal pentru călătoria cea mare: Serbán Lajos, adică Lajkó, cum îi spune toată lumea, care este fascinat de stele încă de când era copil.

Seara se va încheia la ora 21,45, cu proiecția în aer liber a celui mai nou film semnat de regizorul Tudor Giurgiu, inspirat de bestseller-ul „Apropierea” (Marin Mălaicu-Hondrari). „Parking” spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă (Belén Cuesta) și dorul de casă.

Mâine, la ora 17, publicul va avea parte de proiecţia de interior „Rocca”, în regia Katjei Bernath, avându-i în distribuţie pe Natalya Bogdanis, Robin Guillaud Bongarts şi Volker Bruch. Curajoasă, amuzantă şi fără pereche: aşa e Rocca. Are 11 ani şi duce o viaţă unică. În timp ce tatăl ei astronaut veghează asupra ei din spaţiul cosmic, Rocca locuieşte singură cu veveriţa ei şi, pentru prima oară în viaţă, se duce la o şcoală normală. Aici felul ei de a fi, lipsit de griji şi nonconformist, iese imediat în evidenţă. Îi confruntă pe derbedeii clasei, pentru că dreptatea i se pare foarte importantă. De asta se şi împrieteneşte cu Caspar, un băiat fără adăpost pe care încearcă să-l ajute. Cu un optimism fără margini, Rocca dovedeşte, ajutată de noii ei prieteni, că şi copiii au puterea de a schimba lumea.

Tot o proiecţie de interior va fi şi cea programată pentru ora 19,30, când spectatorilor li se va propune vizionarea peliculei „Amanda”, în regia lui Mikhaël Hers, cu Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin şi Ophélia Kolb în distribuţie. La 24 de ani, David (Vincent Lacoste) duce o viață boemă în Parisul zilelor noastre. Cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar David o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de şapte ani. Lăsând în urmă tragicul eveniment, cei doi construiesc o relație luminoasă, plină de tandrețe, în care fiecare dintre ei învață să devină mai bun pe măsura trecerii timpului. La ora 21,45, în aer liber, va rula filmul „Le Fidèle”, în regia lui Michael Roskam, o coproducţie belgiano-franco-olandeză în care joacă Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Sam Louwyck şi Igor van Dessel.

Când Gigi o întâlneşte pe Bibi la cursele de cai, e dragoste la prima vedere. Dar curând soarta îi desparte. Feroce şi loiali, pentru dragostea lor Gigi şi Bibi trebuie să lupte împotriva raţiunii şi a neajunsurilor lor. Dar cât vor rezista ei? Până unde vor merge pentru a salva ceea ce poate s-a şi pierdut deja?

Duminică, la ora 17, în incinta Cinema Arta va avea loc proiecţia peliculei franceze „Noi, coioții”, de Hanna Ladoul, cu Morgan Saylor, McCaul Lombardi şi Betsy Brandt. Amanda şi Jake se iubesc şi vor să o ia de la capăt în Los Angeles. Vor face ei alegerile potrivite? Primele 24 de ore din noua lor viaţă îi va purta de-a lungul şi de-a latul oraşului, oferindu-le mai multe surprize şi probleme decât s-ar fi aşteptat.

La ora 19,30, în aceeaşi seară, este programată proiecţia de interior a filmului francez „Vieți duble / Doubles vies”, regizat de Olivier Assayas, avându-i în distribuţie pe Juliette Binoche şi Guillaume Canet. Pare aproape imposibil să regăsești în aceeaşi producţie cinematografică referințe la „Star Wars”, Taylor Swift și ideile filosofice ale lui Theodor Adorno, dar Assayas reușește strălucit acest lucru. Povestea este a unui editor de succes, silit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața în sine pare să se modeleze zilnic în funcție de social media. Caravana se va încheia la ora 21,45, cu prezentarea, în aer liber, a peliculei spaniole „Jocuri de putere” create de El Reino şi Rodrigo Sorogoyen, cu Antonio de la Torre, Bárbara Lennie, Monica Lopez şi Jose Maria Pou. Manuel Gómez Vidal este un politician popular în regiunea sa: are o poziţie socială de invidiat, o familie iubitoare, prieteni mulţi şi harismă. Manuel este, în acelaşi timp, un politician corupt care s-a înfruptat ani la rând din bani publici. După ce încearcă să muşamalizeze cazul unui asociat, Manuel rămâne expus. Spre surprinderea sa, colegii de partid îl consideră singurul vinovat. Dar nu se va preda. Cât de departe va merge un om hotărât să facă orice pentru putere?

Accesul publicului la toate proiecţiile de la Arad va fi liber.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.