Carantinarea Timișoarei și a comunelor periurbane, o palmă dată zonei educației

copil 19

Eforturile ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, de a-i aduce la școală pe elevii din anii terminali indiferent de scenariul în care funcționează unitățile de învățământ sunt, acum, zadarnice pentru cei care locuiesc în localitățile timișene recent carantinate.

În condițiile în care simulările pentru examenele naționale bat la ușă (acestea fiind programate spre finalul lunii), iar lecțiile online nu ating eficiența celor predate la clasă, elevii care peste trei luni urmează să susțină fizic Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar fi avut posibilitatea de a se reîntoarce la școală pentru a putea beneficia de un proces de instruire mai eficient (de altfel, calitatea șubredă a activităților online a fost recunoscută și de alte state mult mai pregătite din punct de vedere didactic decât România).

Două săptămâni de carantină ar putea să nu pară mult în ochii unora (cu toate că nu există nicio garanție că perioada de carantinare nu va fi prelungită sau instituită la o altă dată), însă atunci când ”te bați” pentru un loc la un liceu bun sau la o facultate, fiecare zi pierdută pentru tine e una câștigată pentru altul.

Este evident că, din acest punct de vedere, va exista o mare inechitate între elevii care au avut posibilitatea de a merge fizic la școală și cei care au avut parte de lecții derulate în online.

Pe de altă parte, și accesul la activitățile remediale este restricționat pentru elevii timișeni înscriși în acest program. Școlile sunt închise în zonele carantinate, iar activitățile remediale, care urmează să se deruleze de luni, se desfășoară doar cu prezența fizică.

Câtă vreme secretarul de stat Raed Arafat s-a arătat destul de sceptic în privința posibilității deplasării, cu titlu de exemplu, a elevilor din zona carantinată în unități de învățământ aflate în alte localități necarantinate, este destul de greu de imaginat că se va accepta varianta ca aceștia să poată beneficia de activități remediale în școli care nu se află în carantină.

În comunitate, părerile privind impactul pe care măsura de carantinare o are asupra zonei educației sunt împărțite, mulți părinți susținând că sănătatea copiilor e cea mai importantă. Pe de altă parte, nu putem trece cu vederea faptul că mediul școlar e unul cu mult mai sigur decât terasele pline sau mall-urile ticsite cu clienți.

Și, evident, mai sigur decât chefurile și excursiile în grup, fără mască, așa, ca între prieteni.

În Timișoara și în zonele periurbane carantinate (Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda), învață circa 50.000 de elevi și preșcolari. Pentru următoarele două săptămâni, aceștia își vor pune ghiozdanele în cui. Oare nu am pedepsit copiii pentru iresponsabilitatea adulților?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *