Capitala Banatului are bugetul aprobat. Un senator USR de Timiș i-a făcut cu ou și cu oțet pe aleșii locali timișoreni chiar la ședința în plen

clt 1

Spre deosebire de ședința în plen de anul trecut la care s-a votat bugetul Timișoarei, cea din acest an a decurs mult mai liniștit și mai aplicat, bugetul de 1,4 miliarde de lei fiind aprobat cu 21 de voturi pentru. E drept, și miza electorală din 2016 a lipsit cu desăvârșire, dar nu pentru toată lumea. Așa se face că un senator USR de Timiș, Nicu Fălcoi, a fost prezent la întrunire și, după ce în prima fază nu a fost lăsat să vorbească, a reușit să-i certe pe consilierii locali pentru că nu au respectat legea și au lăsat prea puțin timp pentru studierea documentului.

Cei mai mulți dintre aleși, în majoritate membri cu vechi state de plată în partide cunoscute de mulți ani, nu au privit cu ochi buni intervenția senatorului Fălcoi, care le-a replicat că vor vedea ei peste trei ani, când USR va avea majoritatea în consiliul local, ba chiar și primarul Timișoarei.

Consilierul local Dan Idolu a venit, din partea PSD, cu o listă întreagă de amendamente la buget. Printre acestea s-au aflat: eliminarea fâșiilor de pământ de pe străzi, care nu fac decât să se transforme în noroi și praf; studii pentru construirea a două pasaje peste (sau pe sub) calea ferată în zonele Gara de Est și UMT-Continental; amenajarea unui sens giratoriu la intersecția străzii Grigore Alexandrescu cu Calea Torontalului; lărgirea la patru benzi a străzii care merge de-a lungul căii ferate, de la strada Divizia 9 Cavalerie până la strada Gheorghe Lazăr (cu posibilitate de prelungire ulterioară până la pasajul Jiul); studii și proiecte pentru o sală de sport la Școala generală nr. 19, o sală de sport și o grădiniță pe strada Brăiloiu, o școală în Calea Aradului, o grădiniță în zona Steaua; un studiu de fezabilitate pentru un aquaparc în zona Ovidiu Balea. Totalul amendamentelor propuse de PSD s-a ridicat la 750.000 de lei, care au fost luați de la capitolul „Drumuri și poduri”.

„Când patrula e pe stânga, se fură din dreapta”

Sursa de finanțare pentru amendamente a propus-o viceprimarul Dan Diaconu, prevenind alte neplăceri și tăieri din buget. La un moment dat, Dan Idolu propusese să se ia bani de la sistemul de monitorizare video a malurilor Begăi, o inițiativă menită să pună capăt vandalizărilor și furturilor care au loc în această zonă proaspăt reamenajată cu bani europeni. Până la urmă, Idolu a fost convins că sistemul e necesar. „Există iluminat public, avem patrulare permanentă, și pe partea stângă a Begăi, și pe cea dreaptă. Când patrula e pe stânga, se fură din dreapta și tot așa”, a explicat șeful Poliției Locale Timișoara, Dorel Cojan.

Bani pentru Spitalul „Victor Babeș”

Câteva amendamente au fost propuse și de executivul Primăriei Timișoara. printre acestea, s-a aflat acordarea sumei de 1,2 milioane de lei pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, aflat într-o situație critică din punct de vedere financiar, din cauza căreia era gata să-și închidă porțile de luni.

Totuși, primarul Nicolae Robu a repetat că problema este a statului român, care trebuie să ajusteze sumele alocate pentru serviciile medicale în funcție de realități. Spitalul a adunat, din 2013 încoace, 4,8 milioane de lei pentru servicii medicale efectuate și validate, dar neplătite de casa de asigurări de sănătate.

Robu i-a lăudat pe jurnaliști

După aprobarea bugetului, senatorului Nicu Fălcoi i s-a dat, totuși, voie să vorbească, la prima încercare de la debutul ședinței consilierii refuzându-l tăios. „Legea administrației publice locale spune că senatorii au dreptul să participe și să ia cuvântul la ședințele de consiliu local. Nu au voie să voteze. Nu s-a respectat legea și sunt siderat că în orașul meu se întâmplă așa ceva”, a explicat parlamentarul.

Fălcoi a luat apoi la bani mărunți executivul primăriei, care a elaborat greu bugetul și l-a lăsat prea puțin afișat – mai precis, 30 de ore – până la dezbaterea publică, astfel că acest document extrem de important pentru oraș nu a putut fi suficient studiat și înțeles.

„Apreciez efortul jurnaliștilor care au scris despre buget și care l-au înțeles”, a răspuns primarul Nicolae Robu la aceste observații. Senatorul Fălcoi a mai menționat unele lucruri despre victoriile viitoare ale USR și s-a retras. Cei care au contestat legalitatea bugetului s-au bazat pe un articol din Legea finanțelor publice locale, care prevede că trebuie să existe un termen de 15 zile de la afișare pentru ca la proiectul de buget să poată fi depuse contestații. Cu toate acestea, cazurile în care aceste prevederi au fost luate în serios sunt destul de rare în ultimii ani și, totuși, localitățile și județele nu au rămas fără bugete.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *