Cântecele şocţilor şi bărbatul care îşi apără rădăcina

Cântecele şocţilor şi bărbatul care îşi apără rădăcina

Cântecele şocţilor şi bărbatul care îşi apără rădăcina

Ne vedem pentru prima dată. E un bărbat de vârstă mijlocie, decis, nu are precipitarea-n fire, ţine, se vede uşor, la propriile porniri. Şi, peste toate, simte rădăcina neamului din care se trage. Nu s-ar desprinde pentru nimic de ea – nu spune asta, lasă firesc să se-nţeleagă. Şi pe unde trece, când este cazul, face dovada. Mărturiseşte: ”Împreună cu Denis Moldovan am încercat să păstrăm tradiţia. Multe cântece croate se pierd, vorbesc doar despre cele bisericeşti, care au fost transmise, în timp, prin viu grai. Inevitabil, fiecare a suferit modificări, depinde de la cine l-a învăţat, la un moment dat, un cantor.”

Din această zestre – după ce au stat de vorbă cu cantori din satele Lupac, Clocotici, Vodnic, Rafnic, Nermed, Iabalcea, Checea, Caraşova şi Recaş – au publicat o carte. În întregul ei, se vede că e construită de cineva care înţelege ce face. Domnul Cosmin Pelics îşi ştie rădăcina, uneori o simte acut atunci când constată cum se risipeşte patrimoniul şocţilor. Nu-i semn bun când numărul lor tot scade, când la biserică, duminica, se adună, cel mult, cincisprezece persoane. Volumul cu cântece bisericeşti a fost publicat, în excelente condiţii grafice, cu sprijinul Uniunii Croaţilor din România. Culegerea o vor împărţi în comunitate, la biblioteci şi, câteva, că este nevoie, rămân pentru protocol.

Pentru a întregi ideea, iată o altă mărturisire a unui om care pricepe de unde vine şi cum trebuie străbătut, alături de ai săi, un drum: ”În Recaş, zice domnul Cosmin Pelics, am cules cele mai puţine cântece, atât s-a putut, stând de vorbă cu peroane vârstnice. Comunitatea noastră înseamnă în jur de o sută de persoane. În puţine familii se mai păstrează tradiţia, multe fiind mixte.”

Ghera Giureci-Slobodan, în cuvântul înainte care însoţeşte volumul, ni-l prezintă pe domnul Denis Moldovan, celălalt autor: „ (…) S-a născut în Cliciova şi predă muzică în şcolile din Timişoara. De asemenea, este un organist cunoscut şi a susţinut concerte la numeroase evenimente bisericeşti (…)”

CITEŞTE ŞI: Angajații români cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim

Şi Cosmin Pelics este absolvent al Facultăţii de Muzică, mai este şi preşedintele organizaţiei Timiş a Uniunii Croaţilor din România. Iar acasă, în Recaş, dirijează corul croaţilor, însoţit fiind, în toate, de către fratele său, care este cantorul bisericii. Are doi băieţi, cel mare este student la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar mezinul se află, încă, la liceu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cântecele şocţilor şi bărbatul care îşi apără rădăcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *