Când vine prima zăpadă şi cât de cald va fi în decembrie. Prognoza meteo pe 3 luni

lanturi masina

Vreme capricioasă cu vânt, ploi şi răcire accentuată. Asta ne aşteaptă în următoarele 24 de ore, semn că toamna şi-a intrat în drepturi. Pe de altă parte, prognoza pe următoarele 3 luni anunţă o toamnă blândă, cu temperaturi peste medie.

Chiar dacă avem parte de vreme capricioasă, specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) au anunţat că prognoza pe următoarele 3 luni nu e de speriat. Vom avea parte de o toamnă blândă, cu zile în care vor fi temperaturi uşor peste medie. Primii fulgi de zăpadă apar la sfârşitul lunii noiembrie, la munte.

Luna octombrie va fi caldă, cu temperaturi medii peste valorile normale pentru această perioadă în toată jumătatea de sud a ţării, în restul teritoriului urmând a fi cele obişnuite. Cel mai cald va fi în Dobrogea (11-14 grade) şi în Banat (10-12 grade), în timp ce în Muntenia vom avem temperaturi între 9 şi 12 grade. Mai rece va fi în Moldova (5-12 grade ) şi în Transilvania (6-10 grade).

Cantităţile lunare de precipitaţii vor avea o tendinţă de excedent în cea mai mare parte a ţării. Cel mai mult va ploua în Oltenia 38-70 litri/mp, Maramureş 39-68 l/mp, Muntenia-33-49 l/mp.

Şi în noiembrie, vremea se păstrează aproape la fel, în jumătate de sud a ţării se vor înregistra temperaturi peste mediile multianuale: 5-8 grade în Dobrogea, 3-6 grade în Muntenia, 4-7 grade în Banat, 0-5 grade în Transilvania. Nici în noiembrie nu lipsesc precipitaţiile, urmând ca în nordul ţării şi în est să plouă chiar mai mult decât de obicei. E posibil ca la final de noiembrie să apară şi primii fulgi de zăpadă, semn că iarna începe, în nord şi la munte – lapoviţe şi ninsori.

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând centrul şi local nordul şi estul ţării, unde vor fi posibile cantităţi medii peste norme.

Decembrie, prima luna de iarnă, vine tot cu temperaturi medii peste valorile celor normale şi tot în jumătatea de sud a ţării: 0-3 grade în Dobrogea, 0-2 grade în Banat, minus 1- 1 grad în Muntenia şi minus 5-0 grade în Moldova. Şi precipitaţiile vor depăşi limita normală doar în centrul ţării.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de acurateţe de aproximativ 60%.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *