Când ne vine rândul să ne vaccinăm? Aproximativ 70% din populație va fi imunizată în primele șapte luni din 2021

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID ar putea începe în octombrie. Cine va avea prioritate

Autorităţile estimează că jumătate de milion de oameni, cadre medicale şi personal de suport din sistemul sanitar, se vor vaccina în următoarea lună. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat, pentru Observator, care sunt planurile pentru următoarele luni şi cum se va imuniza populaţia.

CITEȘTE ȘI: Marea Britanie a aprobat vaccinul Oxford-AstraZeneca împotriva Covid-19

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare: ”Vor fi spitale care de mâine vor primi primele tranşe de vaccinuri pentru a începe vaccinarea personalului”.

Medicii angajaţi, rezidenţii şi studenţii la medicină, asistentele medicale, personalul de suport şi voluntarii, în total, peste 500 de mii de oameni, vor fi vaccinaţi până la finalul lunii ianuarie, dacă totul merge bine.

În prima fază, serul va fi administrat în centre amendajate în spitale.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare: ”Progresiv, intră în activitate toate centrele de vaccinare. Nu este condiţionată începerea activităţii de livrarea dozelor. Noi avem dozele, aşteptăm să le livrăm. Condiţionarea este legată de disponibilitatea centrului de vacinare, aici vorbim despre personalul vaccinator şi despre personalul care beneficiază de vaccinare. Mulţi, o parte dintre ei, şi-au exprimat opţiunea de începe după 1 ianuarie activitatea de vaccinare”.

Etapa a II-de vaccinare: populaţia vulnerabilă

Vom trece apoi în etapa a doua, care vizează populaţia peste 65 de ani, cu boli cronice, dar şi lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie precum poliţie, armată, învăţământ sau angajaţi vitali din sectorul economic.

În ultima etapă, când vom ajunge să primim şi câte 500 de mii de doze săptămânal, se va trece la imunizarea generală a populaţiei.

Autorităţile locale vor pune la dispoziţie spaţii care vor fi amenajate special pentru acest proces. Administrarea dozelor se va face de către medicii de familie, cei din alte specialităţi, care nu au fost implicaţi în combaterea pandemiei, medici rezidenţi, asistenţi medicali sau voluntari. Vor exista cordonatori, iar ei vor fi pregătiţi pentru această campanie.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare: ”În etapele a doua şi a treia vor fi înfiinţate şi organzate centre de vaccinare în afara unităţilor medicale. În momentul de faţă vorbim despre aproape 800 de centre medicale. Personalul care îşi desfăşoară activitatea în aceste centre de vaccinare şi care nu desfăşoară activităţi voluntare, va fi remunerat pentru această activitate”.

70% din populație, vaccinată în prima jumătate a anului

Pe hârtie, stăm bine. Dacă în fiecare centru vor funcţiona cel puţin 3 cabinete, care vor avea o capacitate de 150 de vaccinări zilnic, atunci ar trebui să depăşim 3 milioane de persoane vaccinate într-o lună.

În realitate, însă, experţii spun că suntem departe de aşa ceva.

Răzvan Cherecheş, expert politici de sănătate: ”Am o uşoară temere că ritmul de vaccinare nu e suficient de accelerat. 1000 de vaccinări pe zi e departe de a fi suficient. Nu este comunicat populaţiei care vor fi paşii şi de când va începe. Întrebarea care se pune: De când începem valul doi? Când începe valul trei? Când va ajunge vaccinul la mine? E o întrebare la care nu se poate răspunde”.

Planul autorităţilor este ca în primele 6-7 luni din 2021 aproape 70 la sută din populaţie să fie imunizată, adică circa 12 milioane de oameni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *