Cancerul, tratat prin sistemul imun

oncogen 3

Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de mortalitate, în ciuda progreselor realizate în ultimii ani. Boala este nemiloasă atunci când este descoperită în stadiul IV, şansele de supravieţuire fiind mai mici de cinci la sută.

Ele cresc însă chiar până la 50 la sută, atunci când cancerul este tratat din faza a III-a, ajungând la 80 la sută, în stadiul II şi la 95 la sută în prima faza.

Citește și: Moment emoţionant la festivităţile de Ziua Naţională: Un tânăr militar şi-a cerut iubita în căsătorie!

Din păcate, cei mai mulţi pacienţi care se prezită la medic ajung cu boli în fazele a III-a sau a IV-a, ceea ce face foarte dificilă tratarea bolii.

La Centrul de Terapii Genice şi Celulare Oncogen Timişoara se derulează proiecte de cercetare pe cât de eficiente, pe atât de spectaculoase, ele evidenţiind complexitatea bolilor tumorale.

CITEŞTE ŞI: Un șofer român de TIR a fost găsit mort în cabină, într-o parcare din Italia

În prezent, se află în lucru un proiect prin care sistemul imun este folosit pentru a trata cancerul, după cum a declarat prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului.

Astfel, tumorile umane printate 3D sunt implantate unor şoareci imunosupresaţi, pentru ca apoi să fie folosite celulele umane manipulate genetic, observându-se cum acestea distrug tumorile. În prima fază, sunt printate celulele tumorale umane mamare şi fibroblastele.

CITEŞTE ŞI: INCENDIU într-o clădire în care se aflau români, în Germania: 33 de persoane au ajuns la spital, 7 fiind în stare gravă

Pentru a putea fi urmărit comportamentul celulelor tumorale şi după implantare, fără a sacrifica şoarecele, celulelor tumorale li s-a introdus o genă care modifică o proteină fluorescentă.

Masa tumorală este implantată subcutan la un şoarece imunosupresat, anesteziat în prealabil. Ulterior, implantul tumoral poate fi urmărit prin expunerea şoarecelui la lumina UV şi captarea semnalului semnalului verde emis de celulele tumorale fluorescente.

Următorul pas va fi injectarea şoarecelui cu celule manipulate genetic ale sistemului imun uman, pentru a observa capacitatea acestora de a distruge tumora.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cancerul, tratat prin sistemul imun

Lasă un răspuns