Canalizare îngropată în pământ…

canalizare 3

La aproape opt ani de la demararea lucrărilor de canalizare, locuitorii comunei timișene Cărpiniș trebuie să mai aștepte până vor putea beneficia de această investiție, deși rețeaua este aproape gata.

marcel popa vice carpinis”Am început în 2009, printr-un proiect Phare. Inițial a fost finanțată lucrarea pentru 2,5 kilometri. S-a lucrat în etape și, în prezent, suntem aproape de finalizare. Din păcate, racordarea populației este prevăzută într-un alt proiect, pe care l-am depus pe PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) și nu am primit finanțare, din lipsă de fonduri”, a precizat viceprimarul comunei Cărpiniș, Marcel Popa (foto).

În prezent, circa 50 de gospodării din Cărpiniș au realizat pe bani proprii legătura cu rețeaua de canalizare. În schimb, în satul Iecea Mică, nu există încă nici un beneficiar. ”Este o lucrare destul de costisitoare, iar majoritatea oamenilor nu își permit astfel de investiții. În mare parte, locuințele au fosă septică. Sunt circa 2.000 de gospodării în toată comuna”, a adăugat Marcel Popa. Comuna Cărpiniș nu reprezintă un caz singular în ceea ce privește imposibilitatea de moment pentru realizarea racordării populației la rețeaua de canalizare, și în alte câteva localități timișene care au sistemul central de țevi pus la punct, dejecțiile se colectează în curțile caselor.

De altfel, în această situație se găsesc peste jumătate dintre români. Conform Institutului Național de Statistică (INS), doar 49,1 la sută din populație aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare în 2016. În privința epurării apelor uzate, 9.415.524 de români (47,7 la sută din populație) au locuințele branșate la sisteme de canalizare prevăzute cu stații de epurare.

Anul trecut, 313 municipii și orașe și 871 de comune au beneficiat de evacuarea apelor uzate din gospodăriile populației și din unitățile economice și sociale. Potrivit INS, lungimea totală a reţelei de canalizare a fost de 34.353 kilometri, din care 24.133 kilometri, în municipii şi oraşe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *