Campania „Donează sânge, fii erou”

donează sânge

În cursul acestei săptămâni se derulează campania „Donează sânge, fii erou”, derulată de studenții mediciniști.

Cei interesați se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, de luni până vineri, în intervalul orar 8-13, programările făcându-se prin aplicația Donorium.

Pot dona și persoanele nevaccinate. Pentru cei vaccinați există însă niște reguli: cei care s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna pot dona sânge la șapte zile de la remiterea ultimei reacții adverse sau la șapte zile de la vaccin/rapel în cazul în care nu au prezentat nici o reacție adversă; potențialii donatori care au fost vaccinați cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson pot dona sânge la patru săptămâni de la vaccinare sau rapel, respectiv la patru săptămâni de la dispariția reacțiilor adverse.

CITEȘTE ȘI: Primăria Timișoara are verdictul pentru concurs: e de plâns!

Înainte de donare donatorilor li se solicită să nu prezinte simptomatologie infecțioasă (febră, tuse, dureri musculare, diaree), să servească un mic dejun ușor (pâine cu gem, muesli, un iaurt), să fii bine hidratat (cafea, 500 ml apă sau suc, exclus energizante), să ai minimum 6 ore dormite (nu după tura de noapte, club sau antrenament epuizant), să nu consume alcool cu 72 de ore înainte, să aibă o alimentație săracă în grăsimi (fără alimente de tip fast food, prăjeli, să nu consume nuci, alune, semințe).

Condiții de donare: vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; greutate peste 50 de kg; puls regulat, 60-100 bătăi pe minut; tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale; să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, iar femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală.

Pot fi donatori doar cei care nu au sau nu au avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *