Camera Deputaților a votat numirea lui Gheorghe Stan în funcţia de judecător al CCR

Camera Deputatilor

Camera Deputaților a votat, marţi, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Gheorghe Stan a fost ales cu 174 de voturi. Ioan Cupșa a obținut 63 de voturi „pentru”, iar Vlad Ștefan, propus de USR, doar 25 de voturi „pentru”. Deputații și-au exprimat opțiunea pe buletine de vot care au fost înscrise numele celor trei candidați propuși de partide.

PSD l-a propus pe șeful Secției Speciale, Gheorghe Stan, pentru postul de judecător al Curții Constituționale deținut în prezent de Ștefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaților adoptase raport favorabil pentru toți cei trei candidați la funcția de judecător al CCR. Pentru acest post s-au înscris șeful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupșa și avocatul Vlad Ștefan, propus de USR.

În cadrul audierii Comisiei juridice a Camerei, Gheorghe Stan a spus că statul de drept e esențial într-un stat.

„E pentru prima oară când vorbesc în calitate de magistrat în fața unei Comisii parlamentare. În candidatura mea arăt faptul că am vechime peste 20 de ani ca procuror, timp în care mi-am urmărit obiectivele, respectarea profesiei. Am îndeplinit funcții de conducere la unitățile de Parchet. Mi-am desfășurat activitatea în cadrul MJ. În prezent sunt procuror-șef al SIIJ. Astfel apreciez că dețin nu doar cunoștințele necesare, dar mai ales experiența în scopul ocupării postului unui judecător la CCR. Cred că asta constituie un avantaj prin prisma practicii dobândite. Consider că numirea unui magistrat în această funcție constituie o garanție a respectării independenței. Pornind de la una ditre definițiile statutul de drept, el este garantul drepturilor și libertăților individuale, asigurând securitatea internă și externă a statului. În situația în care aș fi ales judecător al CCR m-ar interesa să respect supremația Constituției.Actualul șef al Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, ar putea fi propunerea social-democraţilor pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilor. În acest caz, Gheorghe Stan îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie”, a explicat Stan.

Ulterior, în plenul Camerei Deputaților, șeful Secției de anchetă, Gheorghe Stan, a spus, în plenul Camerei Deputaților, că i se pare grav că această structură este denumită de presă „SS”, menționând că ea nu este suspendată în aer, ci activează în cadrul PÎCCJ, legalitatea actelor întocmite fiind verificate de către procurorul general.

Mediafax


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.