Căldura toropește Timișul, autoritățile se pregătesc

Valul de căldură se menține și miercuri, în vestul țării

Având în vedere temperaturile foarte ridicate, prefectul Mircea Băcală a convocat la sediul instituției, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș. Conform prognozelor meteorologice, temperaturile de ieri au ajuns la 37-38 grade Celsius la umbră, iar astăzi vor fi de 38 de grade (izolat chiar și 39), în timp ce temperaturile nocturne vor fi tot ridicate – 20-21 de grade. De mâine temperaturile încep să scadă, însă se prognozează instabilitate meteorologică, ceea ce înseamnă furtuni, intensificări ale vântului, grindină, ploi însemnate cantitativ și alte fenomene extreme.

Prefectul a cerut să se ia măsuri la nivelul autorităților locale, pentru ca persoanele singure, nedeplasabile, aflate în evidențe, să fie vizitate și să li se ofere apă rece și ajutor. Inspectoratului Teritorial de Muncă i s-a cerut să întreprindă controale pentru a se asigura că se respectă legislația în vigoare privind protecția angajaților, atât a celor care lucrează în exterior, cât și pentru cei din interioare.

În ceea privește furnizarea apei potabile, ar putea apărea probleme doar în localitățile în care apa se asigură din foraje, motiv pentru care Aquatim a cerut ca în aceste localități să se folosească apa rațional și să nu se mai ude grădinile seara. Totodată, prefectul Mircea Băcală a cerut ca Enel să aibă pregătite echipe de intervenție, în cazul unor noi furtuni. Reprezentantul Enel a declarat că i-ar prinde bine ajutor din partea autorităților locale, în cazul în care va fi nevoie de defrișări ale unor arbori căzuți pe firele electrice sau pe stâlpi. De asemenea, reprezentantul Aquatim le-a solicitat celor de la Enel să-și prioritizeze intervențiile, în așa fel încât să fie reluată alimentarea cu energie electrică în anumite puncte-cheie de unde se asigură apa potabilă pentru populație.

Atenție la caniculă!

Doctorul Mihai Grecu, șeful Unității de primiri urgențe a Spitalului Județean din Timișoara, a menționat că până la orele amiezii se prezentaseră deja 107 pacienți și că se așteaptă ca bilanțul zilei să urce până la 200 de persoane, multe dintre acestea având lipotimii și alte probleme cauzate de căldura excesivă. Au fost reamintite cele patru spații în care persoanele afectate de căldură se pot adăposti în Timișoara: Opera, Poșta Mare, Piața 700, Piața Iosefin. De asemenea, directorul-adjunct al Direcției sanitare Timiș, dr. Viorica Dumitru, a menționat că s-a discutat cu Colegiul Farmaciștilor, astfel încât aceștia să permită accesul și să ajute persoanele care intră în farmacii și au probleme din cauza căldurii.
prefectura 1
Reamintim recomandările privind protecția populației pe timpul caniculei, venite din partea consilierului Iulian Găurean, de la Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Timișoara. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice).

Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11-18. Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici). Măncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică.

Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare. Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumați alcool, pentru că vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei. Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora, și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie. Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme.

Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Persoanele care suferă de diverse afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *