Călătoriile lungi cu avionul pot cauza trombembolism pulmonar, o afecțiune potențial fatală. Explicațiile unui medic timișorean

dr razvan macarie

Călătoriile lungi cu avionul pot cauza trombembolism pulmonar, o afecțiune potențial fatală. Explicațiile unui medic timișorean.

Trombembolismul pulmonar este o afecțiune potențial fatală, care apare atunci când un cheag de sânge blochează una dintre arterele din plămâni.

Factorii de risc în cazul trombembolismului pulmonar sunt legați de: imobilizarea prelungită, ce poate apărea, de exemplu, în timpul unei călătorii lungi cu avionul sau  după o intervenție chirurgicală ce implică „statul la pat timp îndelungat”, precum și intervenții chirurgicale, în special cele majore la nivelul abdomenului, pelvisului sau picioarelor.

„În același timp, o serie de boli, precum cancerul, insuficiența cardiacă ori bolile inflamatorii, pot duce la formarea unor asemenea cheaguri.

Un alt factor de risc este legat de fumat.

Acesta afectează circulația și poate contribui la formarea cheagurilor de sânge.

Printre simptomele trombembolismului pulmonar se numără: dificultățile de respirație, durerile în piept (o durere ascuțită, care se poate agrava în cazul unei respirații adânci), tusea, ce poate fi însoțită de sânge (hemoptizie), senzația de palpitații care se traduce în bătăi rapide sau neregulate ale inimii, amețeli sau leșin, dureri ale gambei iar în acest caz este necesară o examinare Doppler.

Diagnosticul trombembolismului pulmonar impune efectuarea unui examen clinic, dar și a unei electrocardiograme, dar diagnosticul de certitudine este obținut cu ajutorul angio-CT-ului care vizualizează trombul la nivelul arborelui arterial pulmonar”, a explicat dr. Răzvan Macarie, medic primar cardiolog la  Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Caniculă și furtuni în România. Coduri galbene emise de meteorologi

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *