Câinele din Timişoara care are acces garantat prin lege în toate spațiile publice din România. Siguranţa Simonei depinde de el

Câinele din Timişoara care are acces garantat prin lege în toate spațiile publice din România. Siguranţa Simonei depinde de el

Un labrador mascul pe nume Chili, în vârstă de cinci ani, este primul câine ghid din Timișoara „acreditat” de European Guide Dog Federation. Câinele a devenit oficial partenerul unei femei nevăzătoare din Timișoara pe nume Simona Smultea.

Costurile unui astfel de câine sunt substanțiale, pe de altă parte, să dai autonomie şi independenţă unei persoane nevăzătoare este fără de preț. Costurile de dresaj pentru un astfel de câine se ridică la aproape 3500 de euro pe an.

Cei care s-au ocupat de pregătirea cuplului câine-om sunt reprezentanții Fundației „Light into Europe”, singurul furnizor de câini ghizi acreditat în România.

Membrii fundației au postat un mesaj pe Facebook în care explică ce drepturi și responsabilități are Chili:

„Are acces garantat prin lege în toate spațiile publice: mijloace de transport în comun, magazine de orice fel, instituții publice, restaurante, cofetării, hoteluri, avioane, ștranduri, teatru, operă , concert, orice loc public. Să știți că e un câine dresat, nu îi distrage atenția nici pisica de pe stradă, nici mirosul papanașilor și nici cântărețul de operă.

Nepermiterea accesului lui în vreun loc public se consideră discriminare și va fi sancționat corespunzător de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Când îi vedeți pe stradă să știți ca Chili lucrează, iar siguranța Simonei este în „mâinile” lui. Va rugăm să nu îl hrăniți să nu îl mângâiați, să nu încercați să vă jucați cu el. Să știți că e un câine blând, foarte deștept și nu își face nevoile în locuri nepermise și oricât de incredibil sună, dar Simona știe cum să strângă după ce câinele își face nevoile”, se arată în mesajul de pe Facebook.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns